Vaccinul rusesc poate ajuta lumea

Pandemia de coronavirus face ravagii pe tot globul la mai bine de opt luni de la debut și s-ar părea că vaccinul rusesc ar putea fi salvarea pentru întreaga lume. Andrea Walton de la Il Giornale, a relatat o opinie cu privire la acest aspect.

Niciunul dintre cei două mii de voluntari care au primit dubla administrare a vaccinului Sputnik V nu a fost infectat cu virusul SARS-CoV-2, a informat (pentru portalul „Eastern Herald”) Alexander Gintsburg, șeful Centrului Național de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya din Moscova, care a supravegheat dezvoltarea preparatului pentru vaccin. Medicul a dorit să dezmintă zvonurile vehiculate cu privire la infectările unor voluntari care, în ciuda prezenței anticorpilor, ar fi contractat oricum virusul COVID-19. Ginsburg a clarificat că o persoană trebuie considerată vaccinată numai la 21 de zile după a doua administrare a vaccinului Sputnik V și că preparatul necesită mult timp pentru a favoriza producerea de anticorpi pentru protecție receptorului.

Federația Rusă a fost prima țară din lume care a brevetat un vaccin, numit Sputnik V, împotriva COVID-19. Dezvoltarea Sputnik V a avut loc într-un timp foarte scurt și medicamentul a fost înregistrat chiar înainte de finalizarea Fazei 3 a studiului clinic, un pas fundamental care are ca obiectiv verificarea siguranței și eficacității acestuia. În cursul Fazei 3, vaccinul este inoculat la zeci de mii de voluntari și se încearcă să se înțeleagă, după multe luni, dacă a produs efecte secundare grave sau dacă s-a dovedit ineficient în lupta împotriva virusului. Este un pas complex și dificil, care poate marca sfârșitul proiectelor ambițioase. Rusia intenționează să înceapă vaccinarea în masă, în timp ce studiile clinice sunt încă în desfășurare, o alegere care a stârnit îngrijorare în rândul unor observatori. Gintsburg a apărat alegerile Moscovei și a declarat pentru „Reuters” că aceste termene au fost adoptate din cauza pandemiei, deoarece „oamenii mor ca în război” și a afirmat că niciun aspect legat de siguranța vaccinului Sputnik V nu a fost trecut cu vederea. Primii 5.000 de voluntari au fost vaccinați pe 9 septembrie, iar primele dovezi vor putea fi publicate în octombrie sau noiembrie. Rusia ar putea fi prima țară din lume care anunță rezultatele Fazei 3 ale experimentului.

Vladimir Putin e sigur de reușită

Vladimir Putin a pariat mult pe eficiența Sputnik V și pe posibilitatea ca acesta să aducă o contribuție fundamentală la terminarea pandemiei. Moscova a semnat deja o serie de acorduri pentru a furniza peste un miliard de doze de vaccin în zece țări din Asia, America Latină și Orientul Mijlociu (inclusiv Arabia Saudită și Brazilia), iar preparatul s-ar putea dovedi a fi o armă de propagandă formidabilă pentru a relansa perspectivele Kremlinului pe scena mondială. Totuși, riscul este ca reputația rusă să se prăbușească, din cauza unui efect de bumerang, în cazul în care vaccinul s-ar dovedi ineficient sau nesigur. Un risc extraordinar pe care președintele Putin, cel mai probabil, l-a calculat deja. Șeful statului este hotărât să limiteze, pe cât posibil, efectele virusului asupra economiei țării.

Previziunile furnizate de Fondul Monetar Internațional în iunie nu erau foarte încurajatoare și estimau că Produsul Intern Brut s-ar putea contracta cu 6,6% în 2020, după care să revină la 4,1% în 2021. O imagine sumbră care, evident, s-ar putea agrava (sau atenua) în funcție de evoluția tabloului epidemiologic. Venirea sezonului rece și creșterea accentuată a cazurilor zilnice înregistrate în Federația Rusă, care a depășit recent 13.000 de cazuri, nu inspiră optimism. Implementarea unui nou lockdown la nivel național ar putea avea efecte dezastruoase asupra rezistenței sistemului de producție de stat și a ratei de aprobare a Șefului Statului. China și Statele Unite, cele două superputeri mondiale, vor o redimensionare din partea Rusiei pentru a-și putea extinde propriile interese strategice, menționează Il Giornale.