Vorbind la o conferinţă de presă comună după o întrevedere avută la Budapesta cu ministrul rus al sănătăţii Mihail Muraşko, Szijjarto a mai spus că o primă astfel de vizită a experţilor ungari ar putea avea loc chiar săptămâna viitoare, iar această colaborare ar putea accelera procesul prin care autorităţile sanitare ungare vor lua o decizie privind o posibilă folosire a acestui vaccin rusesc în Ungaria.
La rândul său, ministrul Muraşko a declarat că Rusia va expedia doze suplimentare din acest vaccin în Ungaria, adăugând că experţii ungari sunt bineveniţi să studieze procesul de producţie al vaccinului şi protocoalele de asigurare a calităţii în unitatea producătoare din Rusia.
10 mostre de vaccin au ajuns în Ungaria
Guvernul de la Budapesta a anunţat joia trecută sosirea în Ungaria a 10 mostre de vaccin Sputnik V pentru a studia utilizarea sa posibilă, Ungaria devenind astfel prima ţară din UE care primeşte acest vaccin.
Premierul Viktor Orban a declarat că Ungaria va achiziţiona vaccinuri împotriva noului coronavirus din ţări neoccidentale, precum Rusia sau China, dacă sunt disponibile înainte în cantitate mare. El a mai spus că acesta „nu este o chestiune politică, ci sanitară”, adăugând că „laboratoarele ungare, care vor analiza vaccinurile, şi ungurii înşişi” vor decide şi vor alege între diferitele alternative, după ce Comisia Europeană a avertizat că numai produsele autorizate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) pot fi folosite în statele membre ale UE.
Eficiență de 92%
Rusia susţine că vaccinul Sputnik V are o eficacitate de 92%. Dar produsul este privit cu scepticism în multe ţări, în primul rând pentru că a fost înregistrat în Rusia înaintea finalizării testelor clinice şi pentru că rezultatele preliminare ale acestora nu au fost evaluate de cercetători independenţi şi nici nu au fost publicate în reviste ştiinţifice.