Un reprezentant al Ministerului Sănătăţii din Rusia, Oksana Drapkina, a declarat, luni, că primul vaccin împotriva COVID-19 dezvoltat în această ţară, respectiv Sputnik V, are o eficienţă de peste 90%. Oficialul din Ministerul Sănătăţii a citat date obţinute în urma unor vaccinări publice şi care nu provin dintr-un studiu clinic aflat în plină desfăşurare, transmite Reuters.
Acest anunţ a fost făcută la scurt timp după ce grupurile farmaceutice Pfizer Inc. şi BioNTech au anunţat, tot luni, că vaccinul lor experimental dezvoltat împotriva noului coronavirus are o eficienţă de peste 90%.
“Ne ocupăm de monitorizarea eficienţei vaccinului Sputnik V în rândul cetăţenilor care l-au primit în cadrul programului de vaccinare în masă”, a declarat Oksana Drapkina, directoarea institutului de cercetări medicale din cadrul Ministerului Sănătăţii.
“În baza observaţiilor noastre, eficienţa sa este la rândul ei tot de peste 90%. Apariţia pe piaţă a unui alt vaccin eficient reprezintă o veste bună pentru toată lumea”, a adăugat Oksana Drapkina.
Cu toate că studiile clinice de fază 3 nu au fost încă finalizate, Rusia aprovizionează deja piaţa internă cu vaccinul Sputnik V.
Luni, Alexander Gintsburg, directorul Institutului Gamaleia din Moscova, care a creat vaccinul Sputnik V, a salutat anunţul făcut de grupul american Pfizer, transmite Agerpres.
“În viitorul apropiat, ne aşteptăm să publicăm rezultatele interimare ale studiului post-înregistrare pentru vaccinul Sputnik V, aşa-numitele studii de fază 3. Sunt sigur că nivelul său de eficienţă va fi la rândul său ridicat”, a adăugat el.
Rusia se pregăteşte să publice rezultatele preliminare ale unui studiu clinic de amploare, de fază 3, în această lună. Vaccinul Sputnik V este testat pe un eşantion de 40.000 de persoane la Moscova.
Anunţul făcut luni de gigantul Pfizer
Potrivit datelor preliminare ale unui studiu pe scară largă, vaccinul experimental al Pfizer are o eficiență de peste 90% în prevenirea COVID-19, anunțul fiind o victorie majoră în lupta contra pandemiei de coronavirus.
De menționat este faptul că Pfizer și partenerul său german BioNTech sunt primele companii farma care prezintă date de succes după testarea pe scară largă a unui vaccin anticoronavirus. Companiile spun că nu au descoperit până acum îngrijorări serioase de siguranță și va cere autorizarea de urgență în SUA luna aceasta.
”Astăzi este o zi grozavă pentru știință și umanitate”, a declarat Albert Bourla, director executiv și președinte al consiliului de administrație al Pfizer.
”Am ajuns la un această fază decisivă a programului nostru de dezvoltare a unui vaccin la un moment în care lumea are nevoie cel mai mult de el, când ratele de infectare ating noi recorduri, capacitatea spitalelor este aproape depășită, iar economiile se zbat să se redeschidă”, a adăugat acesta.