Vaccinuri compensate pentru români
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a adus clarificări cu privire la accesul românilor la acestea, stabilind condițiile în care aceștia beneficiază de o reducere de 50% sau chiar de 100% din costul acestora, prin intermediul prescripției electronice. Măsurile vin în sprijinul sănătății publice, facilitând accesul la imunizare și contribuind la prevenția bolilor.
„Aceste vaccinuri sunt cuprinse în sublista E de medicamente compensate, în secţiunea E1 pentru cele compensate 50% din prețul de referință și în secțiunea E2 pentru cele compensate 100% din prețul de referință”, precizează CNAS, într-un comunicat.
Vaccinurile prescrise potrivit protocoalelor terapeutice create de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății, de către medici din diverse domenii care au un contract cu o casă de asigurări de sănătate. Acestea se prescriu în urma unei consultații sau la externarea din spital, iar prescripția medicală electronică pentru acestea este valabilă timp de 30 de zile.
„Administrarea vaccinurilor din sublista E se efectuează de medicii vaccinatori (medici de familie, epidemiologi, de boli infecţioase, pediatri sau medici din orice altă specialitate care au un atestat de vaccinologie) sau de farmaciștii vaccinatori în cazul vaccinului gripal. Lista farmaciilor în care poate fi administrat vaccinul gripal este disponibilă pe site-ul Ministerului Sănătății”, explică CNAS.
CNAS amintește care sunt categoriile de populație care beneficiază de prescrierea, eliberarea şi decontarea în regim compensat a medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunităţii active sau pentru prevenirea unor boli transmisibile.
Cine poate face vaccinul gripal şi cel pneumococic
Vaccinul gripal este disponibil pentru persoanele cu vârsta între 45 și 65 de ani, fără afecțiuni cronice, pentru copiii între 6 luni și 19 ani, femeile gravide, precum și pentru cei între 19 și 65 de ani care suferă de boli cronice cardiovasculare, respiratorii, renale, hepatice, neurologice, metabolice, oncologice, autoimune sau cu malformații congenitale. De asemenea, beneficiază persoanele cu obezitate, asplenie sau pregătite pentru splenectomie, cei cu infecție HIV/SIDA, aflați sub terapie imunosupresoare, cu transplant sau imunosupresie congenitală, persoanele peste 65 de ani, precum și personalul medical și auxiliar.
Vaccinul pneumococic este disponibil pentru copiii cu vârsta de până la 19 ani născuți înainte de 1 noiembrie 2017, precum și pentru persoanele cu vârsta între 19 și 65 de ani care suferă de infecție HIV/SIDA, asplenie sau pregătite pentru splenectomie, siclemie, boli respiratorii sau renale cronice, au implant cohlear, displazii congenitale ale urechii interne, fistule de lichid cefalorahidian, boli oncologice sau sunt sub terapie imunosupresoare.
De asemenea, beneficiază persoanele cu transplant, imunosupresie congenitală, drenaj ventricular extern, diabet zaharat, boli cardiovasculare, hepatice cronice, leucemie, limfom, mielom multiplu, persoanele peste 65 de ani și personalul medical și auxiliar.
Vaccinul meningococic, vacccinul anti-HPV si vaccinul diftero-tetanopertussis
Vaccinul meningococic este destinat persoanelor cu vârsta între 6 săptămâni și 65 de ani care au infecție HIV/SIDA, asplenie sau sunt în pregătirea unei splenectomii, siclemie, implant cohlear, displazii congenitale ale urechii interne, fistule de lichid cefalorahidian, boli oncologice sau sunt sub terapie imunosupresoare. De asemenea, beneficiază persoanele cu transplant, imunosupresie, deficiențe persistente ale complementului, precum și cei care primesc tratament cu inhibitori de complement, cum ar fi pacienții cu hemoglobinurie paroxistică nocturnă (HPN), sindrom hemolitic uremic atipic (SHUa), miastenia gravis generalizată (MGg) sau tulburări din spectrul neuromielitei optice (TSNMO). Vaccinul este disponibil și pentru persoanele peste 65 de ani.
Vaccinul împotriva papilomavirusului (HPV) este disponibil pentru femeile cu vârsta între 19 și 45 de ani, precum și pentru persoanele cu vârsta între 11 și 19 ani.
Vaccinul diftero-tetanopertussis (împotriva tusei convulsive) este recomandat femeilor gravide, cu utilizarea vaccinului combinat difteric-tetanic-pertussis acelular (dTpa, adsorbit). De asemenea, se recomandă un rapel la fiecare 10 ani pentru adulți, precum și pentru persoanele care au avut un transplant medular sau de celule stem hematopoietice. Vaccinul este indicat și celor fără un titru detectabil de anticorpi (IgG) antipertussis, care se află în contact apropiat cu pacienții care au suferit un transplant.
Situații grave
Vaccinul hepatitic B este destinat persoanelor dializate nevaccinate înainte de 1995 sau pacienților dializați cronic care au nevoie de doze booster confirmate serologic. De asemenea, beneficiază persoanele cu infecție HIV/SIDA, cele care au suferit un transplant de organe, țesuturi sau celule de origine umană, precum și cei aflați sub terapie imunosupresoare.
Vaccinul este recomandat și contacților direcți ai cazurilor confirmate de hepatită B, persoanelor cu afecțiuni hepatice cronice, cum ar fi hepatita C, ciroza, ficatul nonalcoolic, hepatita autoimună, sau celor cu niveluri persistente ridicate de ALT/AST. De asemenea, sunt incluse persoanele cu asplenie, persoanele cu vârsta între 19 și 59 de ani cu diabet zaharat (pentru cei peste 60 de ani, recomandarea este la latitudinea medicului curant), și persoanele cu boli ereditare predispozante la ciroză hepatică, precum boala Wilson, deficitul de alfa-1 antitripsină sau hemocromatoza. Personalul medical și auxiliar nevaccinat sau cu un nivel al anticorpilor antiHBs sub 10 UI după trei doze de vaccin este de asemenea eligibil.
Vaccinul varicelic este destinat persoanelor care nu au un titru detectabil de anticorpi (IgG) împotriva virusului varicelei și care se află în contact apropiat cu pacienți ce au suferit un transplant de organe, țesuturi sau celule de origine umană.
Vaccinul împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului este destinat persoanelor cu transplant medular, precum și contacților care nu au un titru detectabil de anticorpi (IgG) împotriva virusului rujeolic, rubeolic sau oreional, care sunt în apropierea pacienților ce au suferit un transplant de organe, țesuturi sau celule de origine umană.