"Având în vedere că există puncte de vedere divergente ale specialiştilor privind evoluţia după vaccinarea cu BCG şi în urma unei prime analize asupra situaţiei create, am decis să solicităm o opinie neutră şi avizată. O echipă de experţi ECDC şi OMS va analiza toate aspectele legate de problema ivită. Aceştia vor lucra cu reprezentanţii Comisiei de specialişti români care a avut astăzi o primă întâlnire şi de la care aştept un raport preliminar”, a declarat Raed Arafat, ministrul Sănătăţii.
Ministrul Sănătăţii a mai spus că experţii ECDC şi OMS vor ajunge în România în maxim 2 săptămâni. Până la finalizarea raportului şi clarificarea situaţiei create, Ministerul Sănătăţii a decis sistarea temporară a vaccinării BCG.
"Am luat această decizie nu pentru că avem suspiciuni asupra calităţii vaccinului pe care îl avem la dispoziţie, ci pentru că dorim să asigurăm populaţiei datele clare şi corecte, astfel încât să nu mai existe suspiciuni pe această temă. Am solicitat expertiză independentă, nu din lipsă de încredere în competenţa profesională a specialiştilor noştri, ci pentru o totală transparenţă şi pentru a stopa speculaţiile care pot pune în pericol întregul calendar de vaccinare în detrimentrul copiilor şi al evoluţiei sănătăţii publice în România", a spus Raed Arafat.
Ministerul Sănătăţii va face public, transparent, evoluţia situaţiei şi informează că, sistarea vaccinării până la realizarea raportului final nu reprezintă un risc asupra sănătăţii publice. Măsura este luată pe o perioadă limitată.
Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al MS şi este gratuit.
Peste o mie patru sute de cercetători lucrau în laboratoarele institutului Cantacuzino înainte de 1989, unde se produceau peste 400 de seruri şi vaccinuri. România a fost a doua ţară din lume care a practicat vaccinarea BCG, însă din 2009, a sistat producţia.