Tulpina japoneză a coronavirusului a apărut deja în România și generează panică în lumea medicală. În acest context, epidemiologul Ștefan Repede, trage un semnal de alarmă.
Potrivit acestuia, noua tulpină este mult mai contagioasă decât cele de până acum și nu se știe încă dacă vaccinul și anticorpii vor putea opri răspândirea acesteia.
”Este o ultimă modificare a unei tulpini care e modificată la rândul ei din SARS-CoV-ul iniţial, fiind o variantă a celor care sunt contagioase de vreo două ori mai mult, a celui englezec şi brazilian. Posibil să fie şi contagios. Problema e oare vaccinul este bun, anticorpii sunt buni?” a spus medicul la Antena 3.
Totodată, el a mai adăugat că cercetările au demonstrat faptul că vaccinurile produse de Pfizer și Moderna sunt eficiente asupra noii tulpini, însă dacă tulpina este diferită, va fi nevoie de un alt vaccin care să o poată opri.
”Ei încearcă pe o variantă de virus artificial. Cercetările zic că şi la Pfizer şi la Moderna anticoprii care sunt produşi de vaccin sunt eficienţi asupra acestei noi variante de virus. Dacă tulpina e total diferită ca şi la vaccinul antigripal va trebui să faca alt vaccin sau, la vaccinul care există să introducă şi tulpina nouă şi face un vaccin cu două tulpini înăuntru”, a mai spus medicul Ştefan Repede.
Acesta a vorbit și despres simptomele pe care cei infectați cu noua tulpin le au. Mai exact, potrivit medicului, febra şi durerile în gât nu erau prezente la pacienţi.
Noua tulpină a ajuns deja în România
De menționat este faptul că, noua variantă de coronavirus, prezintă atât caracteristicile tulpinii britanice B1.1.7, cât şi mutaţia E484K. În acest context, potrivit unor studii acest lucru poate reduce eficienţa vaccinurilor împotriva virusului.
Mențiunile au fost făcute după depistarea noii tulpini în România. Anunțul a fost făcut de Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, iar potrivit sursei citate, proba biologică a fost recoltată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, de la un pacient fără un istoric recent în Marea Britanie.
„La cele trei variante îngrijorătoare cunoscute ca provenind din Marea Britanie (linia B.1.1.7, nume VOC202012/01), din Africa de Sud (linia B.1.351, cu numele 501Y.V2 15) şi din Brazilia (linia P.1, nume P.1), Institutul de Sănătate Publică din Anglia a adăugat, în luna februarie, o nouă variantă a virusului (linia B.1.1.7 + E484K, nume VOC202102/02). Deşi numărul cazurilor identificate cu noua variantă (B.1.1.7 + E484K) este momentan relativ redus (fiind prezentate numai 43 de cazuri în Raportul britanic din 1 aprilie 2021), principala îngrijorare provine din capacitatea variantelor ce conţin şi mutaţia E484K de a prezenta o rezistenţă mai mare la anticorpii generaţi de vaccin, reducând astfel eficienţa vaccinurilor.
În luna martie, noua variantă (B.1.1.7 + E484K) a fost introdusă ca variantă îngrijorătoare (variant of concern – VoC) şi în lista Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), care monitorizează situaţia epidemiologică la nivelul Uniunii Europene. Într-un comunicat emis duminică, 4 aprilie, de agenţia Reuters, este prezentată îngrijorarea în legătură cu răspândirea acestei variante şi în Japonia, aproximativ 70% dintre probele secvenţiate de la un spital din Tokyo prezentând această mutaţie”, se precizează în comunicatul USV.