Beatrice Speteanu, farmacist și membru al Asociației Farmaciilor Tradiționale și a Practicienilor din România, a confirmat că vaccinurile antigripale sunt acum disponibile în farmacii. Acestea sunt oferite în două variante, pentru adulți și copii, și vor include și opțiunea intranazală în curând.

Costul vaccinurilor antigripale

În prezent, farmaciile au primit primele seruri antigripale pentru adulți și copii. Beatrice Speteanu a declarat:

„În farmacie deja am primit primele variante de vaccin gripal, cel care este administrat prin injecţie, pentru adulţi şi pentru copii, două variante momentan, cu tulpinile din anul acesta, Vaxigrip şi Influvac. Aşteptăm să vină şi varianta intranazală pentru copii. Reţete şi cereri deja au început să vină, din păcate majoritatea părinţilor încă îl aşteaptă pe cel intranazal care va fi într-o cantitate limitată, cum este în fiecare an”

Prețurile pentru vaccinurile antigripale variază, în timp ce Vaxigrip este disponibil la 68 de lei, Influvac costă 64,48 lei. Fluenzul, vaccinul intranazal destinat copiilor, va avea un preț mai ridicat, conform informațiilor furnizate de farmaciști.

Medicul epidemiolog Emilian Popovici a adăugat că anul acesta vaccinul conține trei componente: două tulpini de virus A și una de virus B, spre deosebire de anul trecut când conținea patru tulpini, respectiv două virusuri A și două B.

Unde și cum se poate face vaccinarea

Vaccinarea poate fi efectuată atât în cabinetele medicilor de familie, cât și în farmacii. Beatrice Speteanu a subliniat avantajele vaccinării în farmacii:

„Există farmacişti vaccinatori. Avantajele sunt că nu se pierde lanţul de frig, odată ce vine vaccinul în farmacie, pacientul vine cu reţetă fie compensată, fie la liber, se aşteaptă cele 20 de minute cât este scos afară la temperatura normală, să poată să fie administrat. Astfel nu există riscul ca acel vaccin să fie transportat în condiţii care nu sunt optime şi,de asemenea, este mult mai uşor pentru pacient să vină să aleagă o farmacie unde se poate vaccina, să-i fie mai la îndemână, în intervalul lui orar”

Totuși, Dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicină a Familiei, a menționat că vaccinarea în cabinetele medicilor de familie rămâne opțiunea cea mai accesibilă și că vaccinurile achiziționate din farmacii nu sunt întotdeauna compensabile.

„Într-adevăr există şi posibilitatea de vaccinare în farmacii, dar pentru vaccinurile cumpărate, adică o persoană care îşi cumpără vaccinul şi nu primeşte o reţetă compensată. Farmaciile care sunt înrolate în acest program sunt totuşi destul de limitate, dar există”, a spus medicul.

vaccin
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Grupuri eligibile pentru vaccinare gratuită

Vaccinul antigripal este gratuit pentru copiii cu vârste între 6 luni și 18 ani, gravide, persoane peste 45 de ani cu boli cronice și pentru cei peste 65 de ani, chiar și fără afecțiuni. Persoanele între 45 și 65 de ani, fără afecțiuni, beneficiază de o compensare de 50%.

„Pacientul se prezintă doar cu reţeta compensată sau gratuită în farmacie şi ridică vaccinul. Avantajele pentru reţetele pentru copii sunt că nu necesită nici cardul de sănătate, medicii pediatri de obicei trimit reţetele pdf părinţilor, care vin cu ele în farmacie, le printăm şi astfel este totul mult mai uşor, astfel încât să permită accesul tuturor la vaccinare”, menționează Beatrice Speteanu.

Perioada recomandată pentru vaccinare

Medicii recomandă vaccinarea în perioada 15 septembrie – 15 octombrie. Beatrice Speteanu a explicat:

„Copiii au început să intre în colectivitate, acum vor apărea tot felul de viroze şi nu ne referim neapărat la cele cauzate de virusul gripal, astfel încât se va amâna foarte târziu vaccinarea. Copilul trebuie să fie sănătos în momentul vaccinării, cel mai propice moment este acum, când nu există viroze, suntem sănătoşi. Dacă perioada gripală se va depăşi şi va continua în februarie martie, poate să fie necesară încă o doză, dar acum este momentul optim”, a adăugat specialistul.

Coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicină a Familiei a explicat că această campanie de vaccinare antigripală a început deja și că, în luna septembrie, ar trebui să fie imunizați copiii care primesc pentru prima dată vaccinul gripal. În ceea ce privește populația generală, aceasta poate începe vaccinarea în luna octombrie, iar rețetele pot fi deja eliberate în această lună, a adăugat specialistul.

„Deja există vaccinuri în farmacii în acest moment şi deja campania de vaccinare a început. În luna septembrie este de preferat să începem vaccinarea cu acei copii care necesită 2 doze, adică este vorba despre copiii între 6 luni şi 8 ani care primesc pentru prima dată în viaţă vaccinul gripal, şi atunci protecţia în cazul acestora se obţine după cea de-a doua doză. (…) „Recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este ca protecţia să fie obţinută până la sfârşitul lunii octombrie, acestea sunt termenele pe care ni le propunem, astfel ca la momentul apariţiei primelor cazuri de gripă care se întâmplă de obicei în noiembrie – decembrie protecţia să existe”, a completat acesta.

Campania de vaccinare antigripală trebuie să se desfășoare pe întreaga durată a sezonului gripal.

„Adică cei care nu pot fi vaccinați în octombrie se vor putea vaccina și în noiembrie, decembrie și chiar în ianuarie și februarie. Totuși, cu cât ne îndepărtăm de momentul debutului sezonului gripal, cu atât eficacitatea vaccinului va fi mai scăzută, deoarece există riscul de a te îmbolnăvi înainte de a primi vaccinul”, a subliniat specialistul.

Eficacitatea vaccinului

Dr. Dumitra subliniază că protecția oferită de vaccin variază:

„Este, fără discuţie, variabilă. Eu evit să dau o cifră, pentru că protecţia este considerată raportată la un obiectiv specific. De exemplu, dacă mă întrebaţi cât persistă anticorpii, e demonstrat că acest lucru e undeva în jurul a 12 luni.

Dar protecţia împotriva infecţiei, împotriva formelor severe sau împotriva decesului comportă valori diferite şi este variabilă de la an la an şi mai este dependentă de încă un lucru, foarte important, şi anume capacitatea virusului de a se transforma în cursul unei epidemii, astfel încât, da, vom avea un număr mai mare de cazuri undeva în primăvară şi inclusiv la persoane vaccinate însă formele nu vor fi severe”, a explicat Dr. Gindrovel Dumitra