Când cercetătorii au început să dezvolte ceea ce sperau să fie un vaccin eficient COVID-19, știau deja că gripa H1N1 afectase cel mai mult pacienții supraponderali sau obezi.
Pacienții cu un indice al masei corporale de 30, sau mai mare, au avut un risc mai mare de spitalizare și deces din cauza H1N1, explică un expert pentru Publicația NationalInterest.
Nu este prima dată când se fac astfel de legături între vaccin și greutatea corporală. Un studiu din 2017 al celor de la Universitatea din Carolina de Nord a descoperit că vaccinul antigripal era mai puțin eficient la pacienții supraponderali sau obezi. Acest studiu a inclus doar 1.022 de participanți, dar alte studii mici aratau rezultate similare.
Actualul vaccin anti COVID-19 a fost testat pe mai bine de 40.000 de pacienți și acum este distribuit în toată lumea. Datele sunt promițătoare: cele două vaccinuri autorizate oferă o protecție de peste 90% împotriva virusului.
Dar medicii și cercetătorii vor să știe, având în vedere experiența cu H1N1, dacă serul anti COVID-19 este la fel de eficiente la pacienții supraponderali. Răspunsul la această întrebare este crucial.
Datele inițiale arată că vor trebui colectate date suplimentare, după ce mai mulți pacienți vor fi vaccinați.
Pacienții adulți cu exces de greutate sau obezitate sunt printre cei mai afectați de COVID-19 și reprezintă mai mult de 70% din populația SUA. De asemenea, 70% dintre participanții la studiul vaccinului Pfizer erau supraponderali sau obezi.
Poate de aceea, susține expertul, COVID-19 a fost devastator în SUA. Inițial, medicii credeau că pacienții mai tineri prezintă un risc mai mic de complicații severe. Dar pentru persoanele mai tinere de 50 de ani, supraponderale, obezitatea a anulat avantajul dat de vârstă.
Vaccinul COVID-19 este promițător deoarece activează celulele imune B și T, esențiale pentru protecția pe termen lung împotriva virușilor. Activitatea și nivelurile celulelor B s-au dovedit a fi mai mici și la șoareci și la subiecții umani care erau obezi.
Aceste celule imune pot produce rapid noi anticorpi, chiar dacă nivelurile de anticorpi scad în timp și rămân puține din vaccinările anterioare. Anticorpii blochează virusul să pătrundă într-o celulă și să o infecteze, dar celulele B și T distrug celulele infectate și împiedică replicarea ulterioară a virusului.
Dar acest lucru poate să nu fie adevărat pentru persoanele cu obezitate. Cercetătorii consideră însă că obezitatea are un impact negativ asupra funcției sistemului imunitar.
Deși pacienții cu obezitate pot produce anticorpi adecvați, mai multe studii arată că au un nivel mai scăzut al celulelor B și T în urma unei infecții cu gripa H1N1.
O întrebare-cheie este dacă acest răspuns imun modificat este prezent și după o infecție COVID-19. Chiar și cu această dilemă, pacienții cu supraponderalitate sau obezitate ar trebui să fie vaccinați.
Pentru că datele publicate de Pfizer și FDA arată că vaccinul nu este eficient în special la pacienții cu obezitate.
De asemenea, se pare că tipul și cantitatea de bacterii intestinale pot avea un impact asupra reacției vaccinului. Alimentele care conțin prebiotice și probiotice pot ajuta la prevenirea și tratamentul bolii. Prebioticele se găsesc în orz și usturoi, în timp ce iaurtul, varza murată și unele brânzeturi conțin probiotice.
În concluzie, arată expertul în NI, sunt necesere mai multe date înainte de a ști cu exactitate modul în care pacienții cu exces de greutate răspund la vaccinuri.