La Covid a funcționat. Vaccinurile pe bază de ARNm pot face minuni și în cazul altor maladii?

O analiză publicată în The Guardian de experta Hannah Devlin. Vaccinurile PfizerBioNTech se bazează pe ARN mesager, molecula care instruiește celulele noastre să producă proteine ​​specifice. Prin injectarea de ARNm sintetic, celulele noastre sunt transformate în ”fabrici de vaccinuri” la cerere, pompând orice proteină pe care dorim ca sistemul nostru imunitar să învețe să o recunoască și să o distrugă.

Înainte de pandemie, tehnologia a fost privită cu scepticism. Era un concept inteligent, dar nu era garantat. Acum se speră că vaccinurile pe bază de ARN mesager ar putea fi aplicate și în abordarea altror boli, de la gripă până la malarie.

Gripa

În luna februarie a fiecărui an, oamenii de știință iau parte la un ritual. La o reuniune a Organizației Mondiale a Sănătății se pariază care dintre tulpinile de gripă vor domina în iarna următoare. Există patru virusuri gripale în circulație, fiecare evoluând rapid, astfel încât vaccinurile din anul precedent își vor fi pierdut din eficacitate. Producătorii au nevoie de cel puțin șase luni pentru a face vaccinuri, un proces laborios care implică creșterea virusului atenuat în milioane de ouă de găină. Vaccinurile pot avea o eficiență de 60%, dar o nepotrivire între vaccinuri și tulpinile care circulă poate duce la o eficacitate de până la 10%.

Cu toate acestea, ARNm este atât de rapid și ușor de produs încât vaccinurile pot fi proiectate să lovească mai multe ”ținte” simultan.

„Un astfel de vaccin va fi probabil capabil să inducă răspunsuri de protecție pe scară largă”, crede Norbert Pardi, microbiolog la Universitatea din Pennsylvania. Echipa sa lucrează la un vaccin care va folosi ARNm, fiind proiectat să funcționeze pentru multe tulpini de gripă. Echipa speră să înceapă testele pe oameni în 2023.

Cancer

Vaccinul HPV, care protejează împotriva virusului care cauzează majoritatea cancerelor de col uterin, previne deja mii de cazuri de cancer în fiecare an. În viitor, oamenii de știință speră că vaccinurile pe bază de ARN mesager ar putea fi folosite împotriva cancerului de orice fel, învățând sistemul imunitar să recunoască mutațiile înainte ca acestea să apară, într-o abordare complet nouă a tratamentului.

„Profităm de progresia genetică cunoscută a cancerului”, explică profesorul Herbert Kim Lyerly, care lucrează la tehnologia vaccinului împotriva cancerului. Echipa sa vrea să testeze un vaccin ARNm anul viitor, la pacientele cu cancer de sân în stadiu avansat. Din nou, un avantaj al ARNm este capacitatea de a atinge mai multe ținte simultan, în acest caz, câteva potențiale mutații.

Malarie

În octombrie, OMS a aprobat prima lansare a unui vaccin împotriva malariei. În 2012, profesorul Richard Bucala, de la Yale School of Medicine, a descoperit că malaria a indus această „amnezie a sistemului imunitar”, folosind o proteină numită PMIF, care ucide celulele T de memorie. El lucrează acum la o formă de vaccin pe bază de ARN mesager care să imunizeze împotriva PMIF.

HIV

„Acum intrăm în cel de-al cincilea deceniu al unei pandemii globale de HIV”, declară Derek Cain, de la Institutul de Vaccin al Universității Duke. Echipa sa s-a concentrat pe un subgrup de pacienți cu HIV, care dezvoltă în cele din urmă anticorpi ce pot neutraliza HIV după ani de la infecție. „Credem însă că un vaccin anti HIV va fi de departe cel mai complicat vaccin. Nu ne așteptăm să funcționeze 100% sau 90% ca vaccinurile Covid, dar dacă am putea ajunge la 50-60%, ar fi un succes”, mărturisește el.