Vaccinurile sunt încă un articol de lux pentru majoritatea populației mondiale

Până în prezent, 75% din aceste doze au fost utilizate de nu mai mult de zece țări, în timp ce doar 1% a ajuns în țările africane. În discursul susţinut cu prilejul deschiderii Adunării Mondiale a Sănătății, pe 24 mai 2021, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a descris situația drept o „inegalitate scandaloasă”, conform folha.uol.com.br

Cifrele sunt stupefiante, iar consecințele lor – atroce. În timp ce țările dezvoltate îşi reiau activitățile, alte țări mai sărace urmăresc soarta bolilor pandemiei, servicii medicale fiind supraaglomerate, ATI-urile pline și un număr mare de decese.

Pentru a fi eficientă, combaterea globală a pandemiei ar trebui să acorde prioritate regiunilor cu cea mai mare transmitere. Deoarece apare prin picături și aerosoli, virusul găsește o cale ușoară în medii colective și foarte aglomerate, inclusiv în porturi, pe aeroporturi și pe şosele. Țările cu infrastructură bună în domeniul locuințelor și al transporturilor nu sunt principalii poli pentru răspândirea virusului.

Nici nu are rost să acorzi prioritate protecției unei populații restrânse atunci când, în lumea globalizată, este posibil ca o persoană să meargă dintr-un loc al planetei în altul în mai puțin de o zi. O persoană infectată în India sau în Anglia poate duce cu sine un virus în restul lumii într-un răstimp foarte scurt.

Este necesar să îi protejăm pe toți pentru garanta controlul eficient

Toate acestea devin și mai complicate odată cu apariția variantelor, fapt puțin cunoscut până atunci pentru virusurile cu material genetic relativ lung, format din ARN, cum este cazul noului coronavirus. Până acum, se credea că mutațiile capabile să-i mărească transmisibilitatea erau mai aproape de o aluzie teoretică. Pandemia de COVID-19 a arătat că acesta este un fapt.

Unul dintre factorii responsabili de apariția variantelor este numărul mare de persoane care se infectează, încă fără un răspuns imun împotriva noului coronavirus. Vaccinarea în masă poate împiedica răspândirea și, în consecință, șansele apariției de noi variante. Cu alte cuvinte, folosirea strategiilor de acces global la vaccinuri i-ar avantaja pe toţi.

Inegalitatea uriașă privind accesul la doze trebuie corectată

OMS a dezvoltat inițiativa Covax (COVID-19 Vaccines Global Access), care coordonează diferite resurse în promovarea accesului la vaccinuri pentru țările cu venituri mici și medii. În ciuda efortului, rezultatul său nu a fost suficient: numărul de doze oferite celor care au mai multă nevoie a fost mai mic decât propunerea inițială. Estimarea de 100 de milioane de doze până în martie 2021 nu a fost atinsă. Până la începutul lunii iulie, fuseseră distribuite 95 de milioane de doze.

Deocamdată, vaccinurile sunt un articol de lux pentru majoritatea populației mondiale. Trebuie să schimbăm acest scenariu.

O astfel de schimbare presupune consolidarea centrelor de producţie, publice și private, în diferite țări și înlesnirea accesului la produse brevetate la scară de producţie, precum și încurajarea formării și îmbunătățirii forței de muncă specializate în țările care au cea mai mare nevoie. Aceasta implică promovarea dezvoltării companiilor de biotehnologie în diferite țări și împuternicirea organismelor reprezentative, cum ar fi OMS, să elaboreze strategii globale.

Țările dezvoltate și marea industrie farmaceutică trebuie, de asemenea, să ofere un răspuns mai larg și mai puternic. Dacă nu din motive de îngrijorare cu privire la inegalitate, atunci să fie pentru o strategie mai largă de acces la vaccinuri pentru a combate pandemiile.

Articol de Esper Kallás, medic infecţionist, profesor titular la departamentul de boli infecțioase și parazitare al Facultăţii de Medicină al Universităţii de la São Paulo și cercetător la aceeași universitate