Preşedintele Cehiei, Vaclav Klaus, susţine că nu va semna Tratatul de la Lisabona, o decizie care le-ar permite conservatorilor britanici, dacă ar ajunge la putere, să organizeze un referendum în Marea Britanie pe tema documentului european, relatează ediţia online a cotidianului The Times.

Preşedintele eurosceptic al Cehiei este ultimul obstacol în calea ratificării noului Tratat UE, dar, potrivit The Times, Klaus le-a promis susţinătorilor că nu va semna documentul.

Întrebat duminică dacă va semna Tratatul, Klaus a replicat: „Nu vă faceţi griji, nu voi semna”.

Premierul ceh Jan Fischer a încercat să evite o confruntare cu Vaclav Klaus, cedând cererii acestuia de redeschidere a negocierilor cu UE pe tema Tratatului. Cu toate acestea, premierul i-a cerut preşedintelui să garanteze semnarea Tratatului dacă liderii UE vor accepta condiţiile sale şi în cazul în care Curtea Constituţională nu va avea obiecţii.

Klaus solicită o clauză specială pentru Cehia care să împiedice germanii să reclame restituirea proprietăţilor de pe teritoriul ceh, după evacuările care au urmat celui de-al II-lea Război Mondial.

Problema va fi discutată cu ocazia summitului UE programat pentru 29-30 octombrie.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi Irlandezii au votat pentru Tratatul UE