Cea mai mare finanțare europeană obținută prin intermediul instrumentelor structurale este în valoare de circa 15 milioane de euro. Grantul a fost obținut de Romconstruct Top SRL, în cadrul Programului Operațional Creșterea Competitivității Economice (POS CCE), pentru realizarea unui parc eolian. Acționarul majoritar este Butan Gas România, care la rândul său este deținută de Butan Gas S.P.A, companie înființată de Iosif Constantin Drăgan. Președintele Butan Gas România este Daniela Veronica Gușă de Drăgan, fiica fostului general Ștefan Gușă și văduva lui Constantin Drăgan.
Al doilea loc este ocupat de compania Asero, a familiei Cășuneanu, care și-a propus să transforme orașul Onești într-un pol al afacerilor din zonă. Proiectul, intitulat „Centru financiar și de management al afacerilor“, cu o valoare totală de 16,23 milioane de euro, a obținut de la UE o finanțare de circa zece milioane de euro, prin Programul Operațional Regional (POR). În urmă cu doar câteva luni, Cășuneanu fusese reținut de procurorii DNA în legătură cu dosarul în care este cercetat, alături de senatorul Cătălin Voicu şi judecătorul Florin Costiniu, pentru fapte de corupţie.
Și Ilie Carabulea, omul de afaceri din Sibiu, a fost audiat săptămâna trecută la DNA, în dosarul în care au fost reţinuţi, tot pentru fapte de corupţie, prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Sibiu şi un ofiţer SRI. Carabulea este acționarul Atlassib, un holding ce include și firma Transcar, care a obținut fonduri europene în valoare de 9,65 milioane de euro, tot pentru un centru de afaceri, în cadrul POR. Lenuța Muntean, responsabilă cu achizițiile în cadrul proiectului, a precizat că lucrările nu au fost încă demarate, dar construcția va cuprinde două parcări subterane și va avea 15 etaje. „Vor fi atât spații de birouri, cât și săli de conferințe și de expoziții“, susține Muntean. Lucrările trebuie să se încheie în luna august a anului viitor.
Beneficiarii din spatele beneficiarului
Deși valoarea totală a proiectului este mai mică decât în cazul precedent, finanțarea obținută din banii UE de firma Gemada Serv, de 10,13 milioane de euro, este mai mare. Cea mai mare parte a banilor se va duce către firma liderului PNL Iași, Relu Fenechiu. Compania Fene Grup a câştigat, în asociere cu o altă firmă din Iaşi, Build Corp, contractul pentru construirea Centrului de agrement Royal, în valoare de 48,2 milioane lei (11,5 milioane de euro), fără TVA. „Este vorba de un complex care include săli de gimnastică, piscină, saună etc. Construcția nu a început, dar trebuie finalizată, conform contractului, până la sfârșitul lui 2011“, spune Ciprian Ghergheșanu, reprezentantul Fene Grup.
Un grant important, 8,33 milioane de euro, a reușit să atragă Eco Power Wind din Constanța, prin intermediul POS CCE, pentru construcția unui parc eolian. Compania este deținută în proporție de 60% de Ana Mihaiela Aldea. Aceasta este asociată la Eco Wind Energy cu fostul primar, actualmente consilier local (PNL) al comunei Cogealac, Ion Soare.
Tot în cadrul POS CCE, Agro New Energy din Vaslui a atras de la UE 6,7 milioane de euro, pentru construirea unei centrale de producție prin cogenerare de energie electrică și termică din biogaz. Societatea este deținută de Rodica Oltei și Alina-Irina Cojocaru. Conform Rodicăi Oltei, deși contractul a fost semnat în 2009, proiectul nu a fost demarat, dar lucrările trebuie să se încheie până la sfârșitul anului viitor. Din datele Registrului Comerțului, Rodica Oltei mai are acțiuni și la Agrocomplex Bârlad, societate la care pachetul majoritar este deținut de Adrian Porumboiu.
Prin programul pentru dezvoltarea resurselor umane, o finanțare de 4,6 milioane de euro a fost accesată de Crivas Consult, pentru „Calificarea resurselor umane în domeniul tehnician prelucrări mecanice“. Proprietarul companiei este Elena Manuela Miron, care este și acționar majoritar al Mefin Trading, distribuitor exclusiv al Mefin, uzină construită la Sinaia acum un secol.
Tester Grup din Iași, la rându-i, a absorbit un grant de patru milioane de euro. Firma este deținută de Bogdan Pițigoi. Societatea va construi un centru de sprijinire și dezvoltare a afacerilor, care va pune la dispoziţia antreprenorilor spaţii pentru desfăşurarea de activităţi, săli de conferinţă, training şi spaţii pentru desfăşurarea întâlnirilor de afaceri. Reamintim faptul că firma Casa Auto din Iași, la care Bogdan Pițigoi și Ion Țiriac sunt asociați, și-a adjudecat un contract de 1,23 milioane de euro, finanțat prin Facilitatea Schengen.
Văduva lui I.C. Drăgan, campioană la granturi UE
5 noiembrie 2010, 06:26
Ultima modificare în 5 noiembrie 2010, 08:26
Pe lista beneficiarilor de fonduri comunitare se numără celebri oameni de afaceri, dintre care unii clienți ai DNA, ca și persoane puțin cunoscute, însă asociate cu diverși politicieni.
Etichete: casuneanu,
fonduri europene,
granturi,
Iosif Constantin
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook