Vagoane încărcate cu azotat de amoniu, atacate de hoţi, la Constanța

Sursa foto: Dreamstime

Un tren compus din 36 de vagoane care transporta azotat de amoniu a fost frânat de persoane necunoscute, duminică seara, în scopul furtului de marfă. 80% din azotatul de amoniu aflat în patru vagoane se află pe calea ferată. Zona a fost asigurată pentru evitarea furtului mărfii.

Persoane neidentificate încă au atacat patru vagoane încărcate cu azotat de amoniu după ce mărfarul a plecat din Portul Constanţa, iar 80% din conţinutul acestora se află pe calea ferată. Zona este păzită pentru evitarea furtului mărfii descărcate.

Trenul a fost frânat de hoți

Luni, CFR Infrastructură a anunţat, printr-un comunicat, că duminică seara, un tren compus din 36 de vagoane aparţinând PSP Cargo Group a fost frânat pe Fir 1 Port B – Constanţa VII de persoane necunoscute. Trenul plecase din Portul Constanţa şi avea ca staţie de destinaţie Vinţu de Jos, judeţul Alba.

“În urma verificărilor s-a stabilit că la vagoanele 6, 7, 9 şi 11 clapele de descărcare au fost deschise, iar aproximativ 80% din conţinut – azotat de amoniu se află pe gabarit. Şeful de tren a sesizat prin 112 incidentul. Zona este asigurată de către angajaţii SRCF Constanţa, dar şi de reprezentanţi ai SRPT Constanţa pentru a se evita sustragerea mărfii descărcate. A fost avizat operatorul PSP Cargo Group pentru a elibera gabaritul căii ferate”, se arată în comunicat.

Circulaţia trenurilor de călători nu este afectată de incident, iar traficul spre Portul Constanţa se desfăşoară pe firul II până la eliberarea firului I.

CFR Infrastructură a menţionat că, după ce va fi eliberat gabaritul căii ferate, trenul va fi garat în staţia Palas, unde vor fi scoase din componenţa convoiului vagoanele vizate de furt, urmând ca apoi să îşi continue drumul către staţia de destinaţie.

Azotatul de amoniu este folosit la fabricarea unor explozivi

Nitratul de amoniu face parte din îngrășămintele naturale azotate și conține 34% azot în procente de masă (mai puțin în comparație cu ureea). Azotatul de amoniu (denumit și nitrat de amoniu sau „salpetru de amoniu”) este un compus anorganic, sarea ce ia naștere din amoniac și acid azotic, cu formula chimică NH
4NO.

Este un compus solid cristalin, foarte solubil în apă și higroscopic, dar care nu formează forme hidratate. Este utilizat majoritar în agricultură, fiind un îngrășământ ce aduce un aport bogat de azot.

Este și parte componentă a unor explozivi ca ANFO (sau ANDEX, care este un amestec de nitrat de amoniu și un ulei mineral ca dieselul de exemplu; acesta este utilizat ca exploziv industrial) și se poate asocia cu nitrat de glicerină, nitroglicol, dinitrotoluen, trinitrotoluen, pentrit, hexogen etc. În amestec cu TNT poartă numele de Amatol, iar în amestec cu aluminiu, TNT și alți explozivi se numește Torpex.

După cum se știe, pe data de 24 mai 2004, la ora 5:50 în comuna Mihăilești, județul Buzău, pe DN2 (segment din drumul european E85), la 32 de kilometri sud de Buzău, a avut loc o explozie datorată accidentului unui camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu.