Florinela Georgescu, șefa Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a anunțat că România va fi afectată de un mic val de aer polar în zilele următoare. Temperaturile vor scădea pentru câteva zile, însă primăvara se va întoarce rapid.
ANM anunță temperaturi mai scăzute în această perioadă
Florinela Georgescu a precizat că temperaturile vor rămâne mai scăzute decât în mod obișnuit pentru această perioadă, cu maxime cuprinse între 14 și 22 de grade în întreaga țară.
Cele mai ridicate valori termice se vor înregistra în regiunile vestice și sud-vestice. Cu toate acestea, se așteaptă o revenire la temperaturi apropiate de normalul perioadei către sfârșitul săptămânii și în săptămâna următoare, cu maxime între 20 și 26 de grade.
„Rămânem cu o vreme mai rece decât normalul și în zilele viitoare, maxime între 14 și 22 de grade la nivelul întregii țări. Cele mai ridicate valori în regiunile vestice și sud-vestice.
Situația aceasta așteptăm să se schimbe spre sfârșitul săptămânii, iar săptămâna viitoare să aducă temperaturi apropiate de normalul perioadei”, a spus Florinela Georgescu.
În ceea ce privește precipitațiile, se preconizează că vor fi puține în zilele următoare, însă averselor vor fi prezente pe spații extinse pe tot parcursul intervalului de prognoză 13 – 26 mai.
De asemenea, directoarea ANM, Elena Mateescu, a menționat că în săptămâna în curs se așteaptă o vreme mai răcoroasă decât în mod obișnuit pentru această perioadă a anului, mai ales în sud, sud-est și estul țării, unde temperaturile maxime vor fi ușor sub medie.
Se prognozează o vreme în general instabilă, cu posibile ploi în zonele joase și averse însoțite de intensificări ale vântului, care pot atinge viteze de 50-55 km/h. De asemenea, în zona montană și submontană se așteaptă precipitații, iar la altitudini mai mari de 1.800 m acestea pot fi sub formă de lapoviță și ninsoare.
Temperaturile vor crește ulterior în toate regiunile
Estimările ANM arată că în diferitele regiuni ale țării, temperaturile și precipitațiile vor varia. În Banat, media maximelor termice va fi între 20 și 22 de grade în primele cinci zile de prognoză, urmând să se încălzească ulterior.
În Crișana, tendința termică va fi în general de creștere, cu maxime care vor atinge 25 de grade în jurul datei de 19 mai. În Transilvania, se așteaptă o încălzire până la începutul celei de-a doua săptămâni, cu maxime între 22 și 25 de grade.
În Moldova, temperaturile se vor încălzi treptat până la mijlocul lunii mai, iar în Dobrogea, vremea va fi într-un proces de încălzire până în jurul datei de 22 mai.
În zona de munte, temperaturile vor fi mai scăzute, iar aversele vor fi prezente pe arii extinse. Totuși, în general, se preconizează că va urma o perioadă de încălzire progresivă și apoi o stabilizare.