În ultima săptămână s-au intensificat atacurile informatice de acest tip ce par a fi puse la cale de aceiași hackeri. După ce le fură datele bancare prin intermediul paginilor phishing, escrocii informatici fac plăți online în numele victimelor și le golesc conturile.
„Până de curând, a fost o perioadă de acalmie în materie de phishing-uri care vizează site-urile băncilor românești, dar în ultima perioadă aceste atacuri au revenit în actualitate și țintesc clienții Băncii Transilvania și ING. Utilizatorii nu verifică întotdeauna pagina unde își introduc ID-ul de logare, parola sau tokenul. Pentru că paginile arată exact ca cele legitime ale băncii și sunt în limba română, mulți oameni cad în capcană,” a declarat Alin Damian, Online Threats Researcher, Bitdefender.
Site-urile de tip phishing imită aproape în totalitate conținutul paginilor autentice de logare ale băncilor. Totuși, atacul asupra Băncii Transilvania nu reproduce mesajul de avertisment de pe site-ul instituției bancare, prin care aceasta își avertizează utilizatorii că nu va trimite niciodată mesaje prin care să solicite accesarea de link-uri și introducerea datelor de logare ale contului (ID de logare, parolă, cod token).
Bitdefender recomandă utilizatorilor să verifice întotdeauna că au o conexiune securizată, semnalată în browser de prezența „https”. Pentru a face plăți și tranzacții în siguranță, utilizatorii pot folosi și aplicația Bitdefender Safepay™, disponibilă în produsele antivirus Bitdefender. Safepay acționează ca un browser care verifică siguranța tranzacțiilor și previne atacurile hackerilor asupra datelor bancare.