La scurt timp după cutremurele repetate din Gorj, au început să curgă cererile de despăgubire. Valurile de cutremure care au afectat, și continuă să afecteze zona Olteniei, i-au determinat pe deținătorii de polițe de asigurare să se adreseze companiilor de asigurări în vederea obținerii de despăgubiri.

Pe de altă parte, specialiștii au atras o atenție sporită faptului că foarte puțini români au locuințele asigurate. Mai mult decât atât, peste 50.000 de locuințe sociale sau de serviciu aflate în proprietatea statului nu beneficiază de polițe de asigurare.

Până la cât pot ajunge sumele pe care le va primi locuitorii în cazul unei despăgubiri

Un număr record de 540 de replici au urmat după seismele puternice din județul Gorj. Mai mult decât atât, seismele încă se produc în această zonă. Cutremurele au generat pagube în 18 județe, conform datelor recent raportate. Cetățenii, dar și autoritățile, încă numără și constată aceste pagube.

În acest moment s-au deschis 139 de dosare de despăgubiri cu privire la polițele de asigurare obligatorii în 16 județe din țară. Cele mai multe, un număr de 76 de dosare, au fost deschise în județul Gorj, care a fost cel mai afectat de aceste cutremure.

Potrivit datelor oficiale, suma se ridică la aproximativ 700.000 de lei. Sunt însă și pagube care nu pot fi acoperite doar prin această asigurare obligatorie, iar oamenii au deschis dosare și la companiile de asigurări unde au avut o poliță facultativă. Astfel, acele companii au anunțat că în aceste zile au deschis aproape 1.000 de dosare de despăgubire pentru polițele facultative.

Un număr de 50.000 de locuințe sociale sau de serviciu aflate în proprietatea statului nu sunt asigurate

Aceleași date mai arată faptul că foarte puțini cetățeni români au locuințele asigurate în caz de cutremur sau calamitate majoră. Este vorba de numai 20% din totalul locuințelor din țară.

Nici autoritățile nu se ocupă de acest proces. Uluitor, un număr aproximativ de 50.000 de locuințe sociale sau de serviciu aflate în proprietatea statului nu sunt asigurate. Spre exemplu, în județul Gorj, în municipiul Târgu Jiu, sunt 1.000 de locuințe aflate în subordinea municipalității care nu au încheiate o poliță de asigurare.