După o perioadă de liniște seismică, zona din jurul satului Izvoarele a fost din nou zguduită de trei cutremure în mai puțin de 48 de ore. Aceasta a readus în prim-plan frica localnicilor care, în 2013, au fost martorii unui „roi de cutremure” ce a afectat serios infrastructura locuințelor.

Aceleași condiții care au precedat cutremurele din 2013 par să fie acum reluate, iar localnicii sunt pe cale să se confrunte din nou cu aceleași provocări.

Un „roi de cutremure” care își face simțită prezența

La data de 21 ianuarie 2025, Izvoarele a fost zguduit de două cutremure, cu magnitudini de 3.7 și respectiv 2.1 pe scara Richter.

Primul s-a produs la ora 15:37 și a avut o adâncime de 4.1 kilometri, iar al doilea la trei ore distanță, la o adâncime de 5 kilometri.

Un alt cutremur s-a înregistrat la 23 ianuarie 2025, dimineața devreme, având magnitudinea 2.1 și adâncimea de 4.5 kilometri.

Aceste seisme de mică intensitate nu sunt devastatoare, dar riscul de deteriorare a locuințelor, deja șubrezițe din cauza fenomenelor anterioare, este îngrijorător.

Epicentrele celor mai recente cutremure se află la o distanță de 16-17 km nord-vest de Galați, la 28-31 km nord de Brăila și la 56-57 km est de Focșani, adică în apropierea zonei unde se află exploatarea petrolieră din comuna Schela.

izvoarele cutremur
SURSA FOTO: INFP

La fel ca în 2013, activitatea seismică din această zonă se manifestă după inundații. În 2013, prima viitură a devastat localitățile Slobozia Conachi, Pechea, Cudalbi, Costache Negri și Cuza Vodă, iar după retragerea apelor, fenomenul „roiului de cutremure” a început să se producă.

Coincidențe și posibile legături cu inundațiile

Reînceperea activității seismice în această zonă ridică întrebări legate de natura acestor cutremure și posibila lor corelare cu evenimente naturale, cum ar fi inundațiile.

În 2013, seismele din această regiune au avut loc imediat după o viitură devastatoare, iar acest fenomen pare să se repete.

La fel ca în 2013, și în septembrie 2024 au avut loc inundații grave care au afectat localitățile din apropiere.

Activitatea seismică a fost înregistrată în apropierea exploatărilor petroliere din comuna Schela, iar localnicii au ridicat suspiciuni cu privire la posibila legătură dintre extracțiile de petrol și cutremurele în serie.

Îngrijorări legate de siguranța locuințelor

Deși cutremurele din ultima perioadă sunt de mică intensitate, localnicii din Izvoarele se tem că acestea vor adânci deteriorarea caselor lor.

În toamna anului 2013, satul Izvoarele a fost afectat de peste 500 de cutremure de mică intensitate, însoțite de zgomote subterane.

izvoarele, roi de cutremure
SURSA FOTO: INFP

Acestea s-au desfășurat în două secvențe majore: una în luna august, cu aproximativ 20 de seisme, iar alta în perioada septembrie-noiembrie, cu mai mult de 400 de cutremure.

Într-o singură zi au avut loc 68 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 1 și 4 pe scara Richter. După acest episod intens, fenomenul „roiului de cutremure” a revenit în lunile următoare, manifestându-se în trei secvențe mai mici: una cu șase seisme, alta cu 15 și a treia cu 26 de cutremure.

Aceasta a fost doar o parte din fenomenul „roiului de cutremure” care a marcat istoria satului.

Investiții în monitorizarea seismică

În urma activității seismice intense din 2013, Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) a instalat în 2014 un sistem de monitorizare seismică în satul Izvoarele.

Acesta include 11 stații care oferă informații în timp real pentru sistemul național de alertare al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Sistemul a fost finanțat cu aproximativ 400.000 de euro, o investiție împărțită între Ministerul Cercetării și Petrom, compania care administrează exploatarea petrolieră din apropiere.

Deși activitatea seismică a scăzut după 2014, monitorizarea continuă pentru a detecta posibile semne de reactivare a fenomenului.

Un fenomen pe care nimeni nu-l înțelege

Deși în trecut au existat cercetări și dezbateri legate de posibila legătură între extracțiile petroliere și cutremurele frecvente din zonă, nu s-a putut stabili o conexiune certă.

Totuși, acum, având în vedere similitudinea cu evenimentele din 2013, localnicii se întreabă dacă fenomenul „roiului de cutremure” se va repeta.

De asemenea, persistă întrebarea legată de legătura dintre inundații și producerea seismelor, având în vedere aceleași tipare observate în 2013 și 2024.