Joi dimineață, pe data de 28 martie, a avut loc un cutremur într-o zonă neobișnuită din România! Iată unde s-a produs, mai exact, seismul și ce magnitudine a avut.
Un cutremur a avut loc în județul Neamț
Cutremur într-o zonă neobișnuită din România! Un seism cu magnitudinea 3,3 a avut loc joi dimineața în județul Neamț, potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).
Conform informațiilor furnizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), cutremurul a avut loc la ora 8:36 în județul Neamț.
Acesta a avut o magnitudine de 3,3 și s-a produs la o adâncime de 12,9 kilometri.
Cutremurul s-a resimțit în apropierea orașelor Piatra Neamț (la 20 km distanță), Roman (la 65 km distanță), Bacău (la 76 km distanță) și Suceava (la 78 km distanță).
Conform hărții furnizate de INFP, epicentrul cutremurului a fost situat aproximativ la jumătatea distanței dintre Bicaz și Izvorul Muntelui. Mai exact, în apropierea drumului județean care leagă cele două localități, în imediata vecinătate a barajului de la Bicaz.
Ulterior, a mai fost înregistrat un seism, potrivit INFP.
„În ziua de 28 Martie 2024, la ora 10:18:07 (ora locală a României), s-a produs în MOLDOVA, BACAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.4, la adâncimea de 5.3 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 45km V de Bacau, 56km S de Piatra Neamt, 71km SV de Roman, 75km NE de Sfantu-Gheorghe”, au transmis seismologii.
Cutremur în provincia italiană Udine
Un seism, având loc la o adâncime de aproximativ 10 km, a fost înregistrat în provincia italiană Udine. Mișcarea tectonică a fost înregistrată miercuri seara, în jurul orei locale 22:19.
Autoritățile au comunicat o magnitudine de 4,5 grade pentru seism.
Conform datelor furnizate de Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie, epicentrul cutremurului a fost în Carnia.
Municipalitățile aflate cel mai aproape de epicentrul seismului au fost Socchieve și Tramonti di Sopra.
Pompierii din regiune au primit multiple apeluri telefonice, însă momentan nu este clară amploarea pagubelor sau dacă au existat victime.
De asemenea, seismul a fost resimțit și în Austria și Slovenia, conform informațiilor publicate în presa locală.
Seism de 6,9 grade Richter în Papua Noua Guinee
Amintim că duminică, pe 24 martie, a avut loc un cutremur devastator în zona de nord a Papuei Noua Guinee. Zona se confrunta deja cu inundații.
Seismul a provocat cel puțin cinci decese și distrugerea a aproximativ 1.000 de locuințe.
Christopher Tamari, comandantul poliției pentru provincia Sepik de Est, a declarat pentru AFP că cinci persoane au fost confirmate ca fiind decedate, dar bilanțul ar putea fi mai mare.
Guvernatorul regional, Allan Bird, a afirmat că „aproximativ 1.000 de case au fost distruse”. El a adăugat că serviciile de urgență continuă să evalueze consecințele seismului, care a cauzat „pagube” pe aproape întreg teritoriul provinciei. Mai multe puteți citi aici.