Un nou val de cutremure a zguduit România. Şase noi seisme s-au produs în Oltenia, în ultimele 12 ore. Oamenii au povestit îngroziți prin ce au trecut. Între timp, au venit și ultimele informații de la Institutul Național de Fizică a Pământului (INFP).
Un număr de încă 5 cutremure s-au produs în Oltenia, în ultimele ore. Este vorba despre cinci cutremure la adâncimi foarte mici. Acestea au avut magnitudini cuprinse între 2,9 şi 3,1 pe Richter. Seismologii au anunțat că zona seismică este considerată acum una de risc, la fel ca Vrancea.
Ulterior, o nouă replică medie, de 4,4 grade, a avut loc în judeţul Gorj vineri la ora 11:11, potrivit INFP (mai multe detalii chiar aici).
Locuitorii din Gorj trăiesc acum cu teamă, după cutremurele puternice. În localitatea Leleşti, de exemplu, nu mai este casă care să nu aibă pereții crăpați sau dărâmați. Autoritățile cer ajutor urgent pentru expertizarea clădirilor.
”Am auzit o bubuitura foarte puternică și a venit un suflu, și soția a zis hai sa mergem că murim, murim! Și zburau țiglele de pe casă, am rămas cu imaginea asta…
Am muncit și într-o clipă se duce totul, însă nu avem nicio putere în fața naturii”, au povestit îngroziți oamenii din Leleşti, Gorj, acolo unde a fost epicentrul cutremurului.
Oamenii spun că nu mai pot dormi de frică
Și la mai puțin de 10 kilometri, în Arcani, situația e aceeași. Oamenii spun că nu mai pot dormi de frică și cer ajutorul autorităților. Pe lângă casele distruse, mai multe școli din zonă au tencuiala căzută sau pereții fisurați. Prefectul a anunțat că întoarcerea din vacanță va fi amânată din motive de siguranță.
Constantin Ionescu, directorul INFP, a anunțat că au avut loc 320 de replici după cutremurele din Gorj. El a explicat că este o activitate normală după un șoc așa de mare, la un cutremur de suprafață.
„Activitatea replicilor poate să se întindă pe timp de o lună, chiar și două luni. Din experiența altor zone din România, cum e cea de la Galați din 2013, au fost replici din septembrie până în decembrie. Este posibil ca și în Gorj să avem aceeași manifestare. Deocamdată replicile se situează în marja de 1 grad, până la 4,2 cât a fost ieri.
După ce se termină acest roi de cutremure, pe o perioadă mare, va urma o perioadă de liniște, dar poate va mai da ceva puseuri din când în când. Și Galațiul dă, dar acolo sunt cutremure de magnitudine 3, 4, mai sunt două cutremure mici, și gata, se oprește”, a declarat Constantin Ionescu, directorul INFP, la Digi24.
INFP a instalat 3 stații seismice și 5 GPS în patru localități
În paralel, INFP a instalat 3 stații seismice și 5 GPS în patru localități: Leleşti, Runcu, Peştisani şi Bâltişoara. Specialiștii vor, astfel, să observe procesul de desfăşurare a cutremurelor şi efectele produse de acestea.
„În urma evenimentelor seismice din ultima perioadă, din zona seismică Gorj, Oltenia, INCDFP a trimis specialişti în zonă pentru montarea a 3 staţii seismice şi 5 staţii GPS, pentru analize în vederea cercetărilor privind procesul de desfăşurare a cutremurelor şi efectele produse de acestea.
Noile staţii seismice pot înregistra cutremure de magnitudine de valoare mică şi pe baza înregistrărilor se pot estima pagubele din zonă, iar staţiile GPS vor înregistra deformările crustale”, a scris institutul într-o postare pe Facebook.
Aceste staţii seismice vin în completarea celor cinci staţii deja existente în această zonă, la Gura Zlata, Lotru, Petroşani, Târgu Jiu, Herculane şi Strehaia.