Val de greve și restructurări masive în Germania

Industria auto din Germania trece printr-o perioadă de tensiuni majore, amplificate de greve și planuri de restructurare la Porsche și Volkswagen. Angajații de la fabrica Porsche din Stuttgart se vor alătura, marți dimineață, unui val de proteste organizate de sindicatul IG Metall pentru a solicita creșteri salariale.

În paralel, Volkswagen își intensifică planurile de reducere a costurilor, anunțând posibile închideri de fabrici și reducerea forței de muncă.

Greva la Porsche, un semnal de solidaritate

Muncitorii de la Porsche vor intra în grevă marți, începând cu ora 2:00, în urma deciziei sindicatului IG Metall de a organiza proteste pentru a pune presiune pe angajatori să acorde majorări salariale. Acțiunea va debuta cu un protest în fața Muzeului Porsche din Zuffenhausen, la scurt timp după începerea grevei, transmite Reuters.

Grevele din industria de inginerie electrică și metalurgie, la care să alătură și producătorul Porsche, reprezintă o încercare de a obține condiții mai bune de muncă pentru aproximativ 4 milioane de angajați din sectoare esențiale ale economiei germane. De marți începe o nouă etapă de negocieri colective, după o perioadă de „pace socială” în care protestele au fost suspendate.

Volkswagen, în fața unei restructurări de proporții

În timp ce Porsche se alătură grevei, tensiunile cresc și la Volkswagen, cel mai mare constructor auto din Europa. Compania a anunțat intenția de a închide cel puțin trei fabrici din Germania și de a reduce „zeci de mii de locuri de muncă” pentru a-și reduce costurile.

Planul include o reducere salarială de 10% pentru angajații VW și o înghețare a salariilor în 2025 și 2026, măsuri pe care conducerea le consideră necesare pentru a răspunde scăderii cererii.

Președinta comitetului de întreprindere Volkswagen, Daniela Cavallo, a declarat că aceste măsuri nu sunt doar parte a negocierilor colective, ci o strategie clară de a reduce prezența grupului în Germania.

„Acesta este un plan al celui mai mare grup industrial german de a începe să își vândă activele din țara sa natală, Germania”, a spus Cavallo.

Volkswagen
SURSA FOTO: Dreamstime

Critici din partea guvernului german

În contextul anunțurilor privind restructurările, Guvernul Olaf Scholz a reacționat ferm. Autoritățile au criticat deciziile „greșite” luate în trecut de conducerea Volkswagen, solicitând protejarea locurilor de muncă în Germania.

Wolfgang Büchner, purtător de cuvânt al Guvernului Germaniei, a subliniat că Volkswagen se află într-o „situație dificilă”, confirmată de Consiliul de administrație al companiei, și că este nevoie de clarificări suplimentare din partea acesteia.

„Poziția cancelarului Germaniei este clară, mai exact că posibilele decizii greșite ale companiei luate în trecut nu trebuie să afecteze angajații, iar locurile de muncă trebuie protejate”, a declarat Büchner, citat de postul ARD.

Impactul tranziției electrice și competiția cu rivalii chinezi

Volkswagen și sindicatele sunt de acord asupra provocărilor cu care se confruntă industria auto europeană, de la tranziția lentă către vehicule electrice până la competiția intensificată cu rivalii chinezi pe piața europeană.

Daniela Cavallo a subliniat că, deși există un consens în privința diagnosticării problemelor, soluțiile propuse de conducere sunt drastic diferite de cele sugerate de sindicate.