Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță un nou val de praf saharian în România. Ce regiuni vor fi afectate?
ANM anunță un nou val de praf saharian în România
Meteorologii ANM anunță sosirea unui nou val de praf saharian în România, începând de marți seară, predominant în regiunile vestice și sud-vestice ale țării.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a informat că această masă de aer sud-vestică, încărcată cu particule de praf saharian, va afecta sud-estul Europei, inclusiv România, în perioada 21-22 mai.
Prezența prafului saharian va fi observată mai ales marți seară și în cursul nopții de marți spre miercuri, predominant în vest și sud-vest, urmând ca miercuri să se extindă spre nord-vest, centru și sudul țării, a precizat ANM într-un comunicat de presă.
Miercuri, 22 mai va mai fi prezentă peste nord-vestul, centrul și sudul României. Ca urmare a ploilor prognozate în țara noastră, în următoarele 48 de ore, depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și în intervalele menționate.
Cod galben de vijelii și ploi torențiale în jumătate din țară
Concomitent, ANM a emis două atenționări Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată și precipitații abundente, care vor începe marți și vor continua până joi.
Aceste avertizări sunt valabile în primă fază până miercuri dimineața în nouă județe din Oltenia și Banat, iar ulterior, până joi, în aproape jumătate din țară.
Prima atenționare vizează nouă județe din Oltenia și Banat, unde se așteaptă intensificări ale vântului, vijelii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și, izolat, căderi de grindină. Cantitățile de apă vor atinge local 25 l/mp și pe arii restrânse, peste 40 l/mp.
Cea de-a doua atenționare Cod galben intră în vigoare miercuri și afectează aproape jumătate din țară, inclusiv județe din Banat, Oltenia, Maramureș, vestul Transilvaniei și al Munteniei, precum și zona Carpaților Occidentali.
Fenomenele meteo severe vor include averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, grindină, cu acumulări de apă de 25 – 30 l/mp și izolat peste 40 l/mp.
Meteorologii ANM subliniază că instabilitatea atmosferică va fi prezentă și în alte regiuni, dar manifestările vor fi mai puțin severe și pe arii mai restrânse.