În ultimele 24 de ore, Poliția Română a identificat numeroase sinucideri inexplicabile în București, Timiș și Harghita. Printre victimele se numără atât adulți tineri, cât și un copil de doar doi ani.
Autoritățile române s-au confruntat cu o zi atipică, după ce au înregistrat diverse sinucideri inexplicabile în București, Timiș și Harghita.
În Timișoara, de exemplu, o mamă tânără şi copiii ei (un copil de 2 ani și un minor de 6 ani) au murit, după ce s-au aruncat intenționat de pe un bloc cu zece etaje. Politiștii din Timiș au deschis o anchetă penală şi încearcă să afle ce a determinat-o pe femeia respectivă să se sinucidă și să își ucidă proprii copii.
Potrivit cunoscuților ei, aceasta divorțase de soțul ei, plecat acum în străinătate, însă ar fi vrut să se recăsătorească cu el.
Tot la Timişoara, marți după-amiază, a avut loc o dublă sinucidere. Un preot și soția lui s-au sinucis chiar în casa parohială.
În plus, luni seara, două femei tinere (una de 35 de ani și alta de 38 de ani) s-au aruncat în gol de la o înălţime mare. Sinuciderile respective au fost identificate în orașe diferite.
În Harghita, tot luni seară, un soț și o soție au fost găsiți împușcați în casa lor, iar un alt cuplu căsătorit a fost găsit fără viaţă într-un bloc din Bucureşti.
În cazurile respective, autoritățile române susțin faptul că oamenii aceștia ar fi comis anumite crime, apoi s-ar fi sinucis.
„Oamenii care comit actul de suicid sunt oameni care nu își doresc să moară, ci să nu mai sufere”
Întrucât săptămâna aceasta este atipică pentru forțele de ordin și pentru comunitatea medicilor psihologi din România, psihologul Ligia Moise a explicat de ce anumite persoane decid să își curme propria viață și ce înseamnă, de fapt, sinuciderea, transmite Antena 3.
„Explicația este aceea a unei suferințe, de cele mai multe ori tăcute, neexprimate, cu care oamenii cred că pot să facă față, și la un moment dat sunt copleșiți.
Ori că sunt copleșiți de o tristețe foarte mare, căreia noi îi spunem depresie sau de o anxietate generalizată, și trec dintr-un atac de panică în altul și sunt într-o permanentă stare anxioasă, la un moment dat dorința lor este să scape de această suferință.
Oamenii care comit actul de suicid sunt oameni care nu își doresc să moară, ci să nu mai sufere. Și pentru că li s-a îngustat mult câmpul conștiinței, nu mai văd altă ieșire din situația aceea decât comițând acest act.
Nu întotdeauna ne putem noi da seama ce se întâmplă cu ei, și toată lumea nu știe și nu are ușurința cu care să se adreseze unui specialist.
România are specialiști buni, pshihologi și psihiatri, care pot fi de folos oamenilor aflați în situații limită, și atunci ar trebui să nu mai credem că întotdeauna putem să ieșim singuri”, a explicat Ligia Moise, potrivit sursei citate.
„Pe unii pandemia i-a prins într-un supraplin. Și nu mai aveau unde să se ducă”
„Pe unii pandemia i-a prins într-un supraplin. Și nu mai aveau unde să se ducă. Au fost copleșiți de toate evenimentele din ultimii ani. Aveți grijă de igienă dumneavoastră mentală. Să aduceți bunul și frumosul în viața voastră ca să nu ajungeți neapărat să fiți într-o situație limită.
Dacă cumva vedeți pe cineva din jurul vostru care e apatic, și-a pierdut interesul pentru lucrurile care altădată îi făceau plăcere, doarme mai mult sau are insomnii, mănâncă mai mult sau a slăbit foarte mult în ultima vreme, nu mai dă randament la școală sau la serviciu, nu mai poate performa, toate acestea sunt semne care ne arată instalarea unei depresii sau unui sindrom anxios-depresiv.
Spuneți-i. Faceți voi o programare la un psihiatru sau un psiholog. Și dacă nu vrea sau nu poate, luați-l de mână și duceți-l”, a insistat medicul psiholog.