Președintele american, Donald Trump, a promis luni că va reinstaura ordinea într-o Americă ce a căzut pradă unei izbucniri istorice de furie și a amenințat că va desfășura armata ca să oprească violențele.

La New York, mai multe magazine mari de pe celebra 5th Avenue au fost jefuite luni seară, potrivit jurnaliștilor de la AFP aflați la fața locului. Interdicția de circulație, instituită în oraș luni, de la ora 23:00 până la ora 05:00, va începe marți, ora 20:00, a anunțat primarul Bill de Blasio, care a dat asigurări că metropola este ”total sub control și în esență calmă și liniștită”.

Donald Trump este confruntat cu dezordinile civile cele mai grave din mandatul său, în situația în care sute de mii de americani protestează contra brutalităților polițienești, rasismului și inegalităților sociale, exacerbate de criza Covid-19. “În adâncul sufletului nostru, ne-am săturat”, a explicat pentru AFP Jessica Hubbert, o manifestantă afro-americană din Los Angeles.

Interdicție de circulație

La o săptămâna după uciderea, la Minneapolis, a lui George Floyd, un bărbat de culoare în vârstă de 46 de ani asfixiat de un polițist alb, New York, Los Angeles și zeci de alte orașe americane au întărit măsurile de securitate, decretând sau prelungind interdicții de circulație noaptea pentru a goli străzile. La Washington, mai multe zeci de manifestanți au fost arestați fără violență în cursul serii pentru încălcarea interdicției de circulație instaurate de la ora 19:00.

Confruntat cu tulburările care se adaugă pandemiei de coronavirus, Donald Trump anunțase mai devreme pe un ton marțial desfășurarea în capitală a „mii de soldați înarmați cu arme grele” și polițiști, pentru a pune capăt „revoltelor” și „jafurilor”. El a apreciat că tulburările din Washington sunt „o rușine”. Făcând apel la guvernatori să acționeze repede și în forță pentru a „domina străzile” și a întrerupe spirala violențelor, el le-a lansat un avertisment.

„Dacă un oraș sau un stat refuză să ia deciziile necesare pentru a apăra viața și bunurile rezidenților săi, voi desfășura armata pentru a rezolva rapid problema în locul lor, a spus el, denunțând acte de „terorism intern”. „El folosește armata americană contra americanilor”, a denunțat pe Twitter Joe Biden, adversarul lui la prezidențialele din noiembrie. Candidatul democrat urmează să meargă marți dimineață la Philadelphia, pentru a se exprima în legătură cu “tulburările civile”.

Purtând mască, el s-a dus luni în biserica unei parohii afro-americane din statul său, Delaware, pentru a se întâlni cu oficiali locali. Fostul vicepreședinte al lui Barack Obama contează pe acest electorat pentru a câștiga Casa Albă.

În vreme ce Donald Trump vorbea în grădina Casei Albe – care semăna cu o tabără întărită, poliția dispersa cu gaze lacrimogene sute de manifestanți în exteriorul incintei. Obiectivul era acela de a elibera drumul spre biserica Saint John, clădire emblematică din apropiere care a fost avariată duminică seară. Președintele s-a dus până acolo pe jos, înconjurat de membrii cabinetului său pentru a se fotografia cu o biblie în mână. Primarul democrat din Washington, Muriel Bowser, a denunțat o acțiune de dispersare “rușinoasă” care, potrivit guvernatorului de New York, Andrew Cuomo, nu folosea decât să-i ofere președintelui “o ședință foto”, scrie La Libre Belgique.

Presiune prelungită

De la Boston la Los Angeles, de la Philadelphia la Seattle, mișcarea de protest s-a exprimat până acum în majoritate în mod pașnic ziua, dar a lăsat loc la izbucniri nocturne și la distrugeri.

În centrul sloganelor – „Black Lives Matter” (“Viețile negrilor contează”) și „I can’t breathe” (“Nu pot respira”), ultimele cuvinte ale lui Floyd care zăcea la pământ, încătușat și sub genunchiul unui polițist, ai cărui colegi stăteau pasivi. Floyd a murit asfixiat din cauza unei „presiuni puternice și prelungite” exercitate pe gâtul lui și pe cutia toracică, a afirmat luni Ben Crump, avocatul familiei victimei, prezentând rezultatele unei autopsii independente. Autopsia oficială, făcută publică după aceea, a concluzionat de asemenea că a existat o presiune letală la nivelul gâtului afro-americanului, care a produs oprirea inimii.

Nici revocarea agentului vinovat de greșeală, Derek Chauvin, nici arestarea lui ulterioară nu au calmat spiritele și protestele s-au extins la cel puțin 140 de orașe americane. În situația în care confruntările au implicat manifestanți violenți și trupe anti-revolte, soldații Gărzii Naționale au fost desfășurați în peste 20 de metropole, într-un climat de tensiune inedit după anii 1960. Pentru a-i împrăștia pe protestatari, forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc.

Agentul Derek Chauvin, care a fost inculpat de ucidere din culpă, urmează să apară în fața unui tribunal pe 8 iunie.

Nu se poate spera deci la o scădere imediată a tensiunii, cu atât mai mult cu cât chiar săptămâna viitoare se vor desfășura funeraliile lui George Floyd, în Texas.

Emoția a depășit granițele Statelor Unite. Manifestații împotriva brutalităților poliției și împotriva rasismului din Statele Unite au avut loc în ultimele zile în Marea Britanie, Germania, Irlanda, Țările de Jos, Canada și Noua Zeelandă.

Rivalii Statelor Unite în lume, în frunte cu China și Iranul, nu au pierdut ocazia de a critica Washingtonul. Beijingul a denunțat în special “maladia cronică” a rasismului în Statele Unite. Și Carrie Lam, șefa executivului din Hong Kong, zguduit anul trecut de un val de contestări susținute de majoritatea țărilor occidentale, a acuzat Washingtonul că are “o dublă măsură” față de manifestanți.