Ultimul val al pandemiei de coronavirus din China a atins un vârf de 4,2 milioane de cazuri pe zi, a anunțat miercuri institutul de cercetare în domeniul sănătății Airfinity, cu sediul la Londra, pe baza modelului său predictiv.
Vârf al deceselor cauzate de COVID-19
Airfinity a estimat că numărul deceselor cauzate de virus va atinge joi un vârf de 36.000. Potrivit modelului său, aproximativ 848.000 de persoane au murit din cauza virusului în China de la începutul lunii decembrie.
Călătoriile în interiorul țării înainte de Anul Nou chinezesc, când familiile se reunesc pentru a sărbători, au accelerat răspândirea virusului, consideră experții.
Potrivit lui Wu Zunyou, epidemiolog șef al Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor, până la 80% dintre chinezi ar fi putut fi afectați până acum. Acest lucru reprezintă peste 1 miliard de persoane, transmite anews.com.
Airfinity a declarat că se așteaptă acum la un singur val mare și lung de infectare, și nu la două, așa cum s-a raportat anterior. Acest lucru ar crește presiunea asupra spitalelor și ar duce la o rată mai mare a mortalității, a avertizat aceasta.
China se confruntă cu cel mai mare val de COVID-19
După ce a urmărit o strategie de izolare strictă timp de aproape trei ani, China a încetat brusc să mai impună carantină forțată și teste pe scară largă în urmă cu șapte săptămâni. De atunci, au apărut rapoarte despre spitale supraaglomerate, crematorii supraîncărcate și lipsa de medicamente.
Cifrele oficiale privind evoluția pandemiei nu mai sunt publicate, iar cifrele publicate de autoritatea sanitară sunt neîncrezătoare pentru experții străini.
Joi, 19 ianuarie, un oficial al Comisiei Naţionale de Sănătate a anunţat că ţara a depăşit vârful cazurilor de COVID-19 în clinici şi în unităţile de primiri urgenţe.
Aproape 60.000 de persoane cu coronavirus au murit în spitale până pe 12 ianuarie, la aproximativ o lună după ce Beijingul a abandonat politica „zero-COVID”, indică datele oficiale ale Guvernului de la Beijing.
Unii specialişti atrag însă atenţia că această ultimă cifră este foarte mult subestimată, deoarece persoanele care au murit acasă au fost excluse din numărătoare, iar mai mulți medici au declarat că au fost descurajați să menționeze COVID-19 ca fiind cauza decesului pe certificatele pacienților.