Tot mai multi tineri se gandesc la o cariera in domeniul bancar, lucru sustinut chiar de institutiile din Romania. “Infrastructura” exista si aceasta continua sa fie sustinuta si dezvoltata de catre toti reprezentantii bancilor. Pana acum, bancile au preferat sa pastreze numarul de angajati constant, strategia lor indreptandu-se mai mult catre o imbunatatire a serviciilor si o “transformare a functionarului bancar”. Prin dezvoltarea gamelor de retail, a programelor de training si prin cresterea numarului de sucursale ale bancilor, cele 40 de banci din tara au inceput sa-si deschida din ce in ce mai des portile viitorilor bancheri. Lucru este explicabil si prin schimbarile survenite in interiorul bancilor.
Daca inainte de 1989 meseria de bancher era foarte simpla, lipsita de responsabilitati, acum sunt peste 50 de mii de angajati in banci, munca lor fiind foarte complexa. “Un exemplu foarte concludent este cel al analistilor de credit. Daca inainte munca lor era administrativa, de administrare a planului de credit al intreprinderilor, acum aceasta duce la o identificare, evaluare si asumare a riscului”, a spus Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.
Primele trepte in cariera unui bancher pornesc de la functiile de asistent de marketing si de manager junior in relatii cu clientii. Salariile de baza sunt de 1.000 RON si pot ajunge in doi-trei ani la 5.325 RON. Cea mai des intalnita metoda de angajare intr-o banca consta intr-un stagiu de practica, urmat de programe de familiarizare si de training. “Pentru inceput, avem programe de pregatire profesionala a noilor angajati. Apoi, in functie de specificul pozitiei pe care o ocupa angajatii, acestia pot urma cursuri in tara sau in strainatate”, a spus Virginia Otel, directorul Departamentului de Resurse Umane, UniCredit Romania.
tinta persoanelor interesate de domeniul bancar este departamentul care se ocupa de relatia cu clientii corporatisti. Practic, visul oricarui angajat din banca este acum acela sa lucreze cu persoanele juridice si, in functie de portofoliul de clienti pe care si-l formeaza, el poate avansa. Sprijinul oferit angajatilor in acest sens de catre banci este considerabil. “Am infiintat prima universitate corporativa din tara tocmai in scopul de a creste productivitatea in institutie si de a ajuta angajatii in demersurile lor de a-si dezvolta o cariera. De asemenea, cresterea resurselor umane este considerata o componenta esentiala a strategiei noastre”, a precizat Cosmina Coman, director executiv al Unitatii Managementul Cunoasterii, Universitatea BCR. Programul universitatii corporative isi concentreaza, in prima faza, atentia asupra pregatirii angajatilor bancii in relatia banca-client in domeniile de contabilitate, creditare si program de formare a potentialilor manageri. Proiectul vizeaza insa si programe de pregatire pentru clientii si partenerii de afaceri ai Grupului BCR.
“Am infiintat prima universitate corporativa din tara, pentru a ajuta angajatii in demersurile lor de a-si dezvolta o cariera.”
Cosmina Coman,
director executiv al Unitatii Managementul Cunoasterii, Universitatea BCR
Atuurile unui bancher
Profilul ideal al functionarului bancar
Cunostinte solide in domeniul financiar-bancar. Diploma de studii economice nu este obligatorie, abilitatile si cunostintele fiecarui candidat la functia de bancher fiind examinate de catre reprezentantii bancilor printr-un test sau interviu.
Experienta de minimum doi ani in departamentul spre care se indreapta.
Abilitati de vanzare, negociere.
Abilitati de comunicare si de relationare cu persoanele cu care lucreaza.
Dorinta de afirmare si putere de asumare a riscului.
Inceput in cariera. Tinerii absolventi pornesc, de regula, de la functia de asistent de marketing.
Prima promovare este cea de manager junior in relatii cu clientii, o faza intermediara pentru a ajunge la manager senior in relatii cu clientii. Odata promovati in aceste posturi, angajatii bancilor pot ocupa functii de conducere in departamentele respective sau chiar in ierarhia institutiei.
Evolutia salariilor
Salariile functionarilor bancari sunt cuprinse intre 106,5 RON, in cazul unui incepator, si peste 35.500 RON, salariul unui membru din conducerea bancii.
Dispecerii cu diploma de doctorat: trei tineri cercetatori care nu isi pot gasi un job bine platit In Romania
Razvan VIjeu. Doctorand in domeniul energeticii, Razvan compara posibilitatile oferite de laboratoarele din Romania si Franta: “Aici, am reusit sa facem un mic reactor si am experimentat pe el. Este destul de greu, dar in tara nu aveam sanse sa il facem nici macar pe ala. In Romania, sunt greu accesibile instalatiile, nu poti decat sa faci niste modele matematice si sa speri sa poti sa le validezi cu date din literatura”, explica Razvan. El mai descrie un mecanism extrem de eficient prin care francezii atrag fonduri in acest domeniu: “Un finantator, respectiv un industrias, plateste pentru o teza de doctorat.
Timp de trei ani, ofera remuneratie realizatorului tezei si aloca fonduri pentru echipamente”. Cat priveste perspectivele de cariera, in Romania, acestea sunt extrem de sumbre pentru doctorandul de la Nantes: “Am sanse, ca absolvent de Energetica, sa gasesc un loc la o companie din aceasta industrie. M-as putea angaja pentru a fi dispecer sau pentru mentenanta la linii de transport. Alta varianta: realizarea de studii la o firma de profil, dar ai mari sanse sa te plafonezi in ambele situatii. Salariile nu trec de 250-300 de euro.”
Florin Lung. Avand doua diplome de licenta, in fizica si psihologie, plus o specializare in Sociologie, Florin Lung a dorit sa faca cercetare psihopedagogica in Romania. In privinta studiilor psihopedagogice de piata, spune acesta, la noi in tara “se fac doar ca sa fie… De exemplu, ca structura, intrebarile chestionarului nu tin seama nici de cele mai elementare tehnici de elaborare a unei cercetari, iar raportarea se face in mod centralizat, prin scoli, pentru bunul motiv ca niciodata nu au fost alocate fonduri pentru o cercetare cinstita”.
El mai spune ca a facut “cercetare” in afara sistemului. “De exemplu, am facut parte dintr-un grup de lucru care e elaborat un set de obiective ale activitatilor de tineret in Municipiul Oradea. Rezultatele au fost apoi validate printr-un sondaj in cadrul tinerilor oradeni”. Florin a fost admis la doctorat in termoelectrica la Universitatea Clemson, Carolina de Sud. “In Romania nu m-as intoarce. Eventual, m-as indrepta spre Europa, unde si in cercetare se fac unele lucruri mai pe gustul meu”, conchide acesta.
Corina Prica. Este doctorand in neurobiologie la Facultatea de Biologie din cadrul Universitatii Bucuresti. “Teoretic, m-as putea angaja pe un post de chimist intr-un laborator medical. In cele care apartin firmelor private, se pot obtine salarii de circa 600 de lei. Cam cat bursa pe care o obtin la doctorat”, spune Corina. Ea mai mentioneaza si celelalte variante: daca sunt locuri libere, poate ramane sa lucreze in cadrul Universitatii sau se poate incadra intr-un institut de cercetare finantat de stat. “Nu ma incanta aceasta idee, fiindca salariul este cel minim pe economie, adica ramai cu aproximativ 200 de lei in mana”, explica studenta la doctorat.
Corina marturiseste ca nu ar dori sa plece din tara, dar, daca lucrurile nu se schimba in curand, va lua in calcul aceasta posibilitate. “Cu acesti bani nu iti poti intemeia o familie, nu ai cum sa te intretii nici macare pe tine… este inadmisibil sa termini sase ani de studii si sa te intretina parintii”, spune Corina Prica. Aparent, cea mai buna varianta este gasirea unui post in cadrul facultatii, unde, dupa cum spune Corina, “se face cercetare la un nivel ridicat si exista aparatura de specialitate”.
Oferte de joburi pentru cercetatori
• Institutul pentru Drepturile Minoritatilor din cadrul European Academy Bolzano (EURAC) ofera posibilitatea unei colaborari pe termen lung pentru un tanar cercetator in domeniul stiintelor politice sau relatiilor internationale. Postul este disponibil incepand cu data de 1 ianuarie 2006. Data limita pentru depunerea dosarelor este 30.10.2005. Site-ul universitatii este
https://www.eurac.edu/ iar pagina web unde se pot afla informatii suplimentare: https://www.eurac.edu/About/JobAds/ma_minderheitenrecht.htm.
• Un alt job, ca asistent in domeniul cercetarii, il ofera Departamentul de Inginerie Mecanica din cadrul Virginia Commonwealth University. Acest post este disponibil incepand cu primavara anului 2006. Obiectul cercetarii este, in primul rand, designul si teoria sistemelor mecatronice. Cei interesati sunt rugati sa trimita o scrisoare de intentie, un CV, doua scrisori de recomandare pe adresa Universitatii. Termenul limita este 30 noiembrie 2005. Persoanele admise vor primi notificari pana la 20 decembrie.
• Pentru un proiect european de cercetare in domeniul agriculturii
nonalimentare, Universitatea din Hamburg cauta doi asistenti. Aceste posturi sunt oferite in contextul in care tinerii se inscriu la doctorat in cadrul Universitatii. Primul job este axat pe doemeniul de expertiza: modele de studiu si dezvoltare pentru paduri, agricultura si mediul natural. Al doilea job: analiza ecosistemelor (populatii si habitate).
• Pentru mai multe informatii despre burse si joburi va puteti inscrie in grupurile electronice de discutii www.groups.yahoo.com/group/eurostudyabroad si www.groups.yahoo.com/group/romstudyabroad. De asemenea, puteti consulta site-ul https://jobs.phds.org.