Numai în Köln au intrat în ultimele două luni mai mulți migranți din Balcanii de Vest decât în timpul războiului din fosta Iugoslavie, potrivit unui oficial german, Katja Reuter, potrivit Euronews.
„Numărul locuitorilor din Balcanii de Vest ajunși în orașul Köln este de peste 1.000. Din cauza fluctuațiilor, un număr exact nu este dispoibil”, a precizat ea. ”Aproximativ 40 la sută dintre refugiați provin din Ucraina, iar celelalte naționalități sunt cu mult peste 60%. Majoritatea dintre aceștia provin din Albania”, a precizat ea.
În 2022, Ruta Balcanilor de Vest a fost cea mai utilizată
În 2022, Ruta Balcanilor de Vest a fost cea mai utilizată pentru trecerea ilegală a frontierei, în UE, potrivit agenției de frontieră a blocului comunitar. Frontex a înregistrat 145.600 de treceri ilegale prin Balcanii de Vest, o creștere cu 136% față de anul precedent și cea mai mare observată în ultimii opt ani. Această rută a fost folosită și înainte de pandemie de cetățeni din Siria, Irak, Afganistan și Turcia.
Köln nu acordă migranților din Balcani statutul de refugiat
UE a decis să-și intensifice prezența la granițele din Balcanii de Vest cu ajutorul Frontex. Este pentru prima dată când agenția va avea angajați care vor monitoriza frontierele din afara UE pentru a reduce migrația ilegală. Köln nu acordă migranților din Balcani statutul de refugiat până când nu primesc statut legal de azil de la autoritățile germane, lucru care poate dura câteva luni sau chiar ani. ”Orașul Köln este obligat să găzduiască toți refugiații, indiferent de naționalitate sau de origine”, a spus Reuter.
Cei mai mulți vin din Macedonia de Nord, Albania, Kosovo și Serbia
Majoritatea celor care au venit în Germania sunt din Macedonia de Nord, Albania, Kosovo și Serbia. Tensiunile recente dintre Belgrad și Priștina ar putea duce la creșterea numărului de migranți. Tensiunile au escaladat după ce, în toamnă, Kosovo a luat decizia interzice sârbilor care locuiesc în fosta provincie sârbă, care și-a declarat unilateral independența, să folosească plăcuțele de înmatriculare eliberate de Belgrad.
Autoritățile din Koln se așteaptă însă ca, odată cu venirea primăverii, mulți din migranții din Balcanii de Vest să plece înapoi. ”Din cauza condițiilor sociale precare din țările de origine, cum ar fi imposbilitatea de a-și asigura căldura pe timpul iernii, oamenii din Balcanii de Vest vin în Germania iarna și se întorc în țările lor, primăvara. Acest lucru se repetă în fiecare an”, a spus Reuter. ”Este o mare provocare să găzduiești refugiați. În orașe precum Köln, mulți oameni, nu numai refugiați, caută apartamente la prețuri accesibile”, a adăugat ea.