Permisul de conducere va avea valabilitatea modificată față de ceea ce a fost până acum, adică pentru unii șoferi termenul va fi mai scurt. O altă categorie de conducători auto va beneficia de o valabilitate majorată, conform unei legi.
Permisul de conducere va avea valabilitate mai mică
Permisul de conducere. Guvernul României a aprobat recent o lege care modifică perioada de valabilitate a permisului de conducere pentru diferite categorii de șoferi. Conform acestei legi, valabilitatea permisului auto va fi redusă pentru anumite grupuri de șoferi, în timp ce pentru altele va fi extinsă.
Noua lege, care a fost adoptată de Senat la începutul anului, a primit aviz favorabil din partea Guvernului. Această inițiativă legislativă aduce schimbări semnificative în legislația rutieră, prin reducerea valabilității permisului auto pentru anumite categorii de șoferi și extinderea acesteia pentru altele.
În prezent, permisul auto este valabil timp de 10 ani pentru toți șoferii din România. Totuși, conform noului proiect de lege adoptat la începutul anului de Senat, valabilitatea permisului va fi scăzută pentru anumite categorii de șoferi.
„Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere de toate categoriile deținute de persoane cu vârsta de 80 de ani şi peste această vârstă este de 2 ani”, se precizează în legea adoptată de Senat.
De asemenea, va fi redusă valabilitatea permiselor și pentru cei trecuți de 70 de ani.
„Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE, deţinute de persoane cu vârsta de 70 de ani şi peste această vârstă este de 5 ani”, se stabilește prin noua lege.
Deocamdată, legea nu are efecte
După ce a fost adoptată de Senat, legea a fost trimisă în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for decizional. Până când aceasta va fi aprobată de deputați, promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial, nu va avea efecte juridice.
Până atunci, valabilitatea permisului de conducere rămâne de 10 ani pentru toți șoferii. Noua lege propune extinderea valabilității permisului auto pentru anumite categorii de șoferi, astfel încât, după obținerea acestuia, permisele eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 și BE vor fi valabile timp de 15 ani.
Modificările nu se aplică însă retroactiv; permisele emise înainte de publicarea noii legi în Monitorul Oficial își păstrează valabilitatea inițială.
Guvernul a dat aviz favorabil acestei legi, după ce a solicitat și primit clarificări suplimentare referitoare la alinierea cu normele Uniunii Europene. Evaluarea preliminară a arătat că legea se conformează regulilor propuse de UE.
UE vrea valabilitate de 15 ani la permise
În Uniunea Europeană se discută posibile schimbări în legislația rutieră, inclusiv o propunere a Comisiei Europene care sugerează prelungirea valabilității permisului auto la 15 ani, similar cu propunerea adoptată de Senatul României. Alte modificări includ ajustări referitoare la vârsta până la care șoferii pot beneficia de valabilitatea deplină a permisului de conducere.
„Comisia a propus ca testele de stabilire a aptitudinii de a conduce să fie introduse cu o frecvență, după vârsta de 70 de ani. De exemplu, dacă se poate impune un control medical sau un chestionar de autoevaluare. Scopul este de a reduce numărul de șoferi care nu sunt apți să conducă și de creștere a siguranței rutiere”, se arată în propunerea Comisiei Europene de modificare a legislației rutiere.
Conform proiectului, după vârsta de 70 de ani, valabilitatea permisului auto va fi redusă la doar 1 an. În această perioadă, posesorii vor fi obligați să efectueze controale medicale pentru a-și reînnoi permisul.
Dacă propunerea Comisiei Europene este aprobată, România va avea un termen de 4 ani pentru a implementa aceste noi reguli. După această perioadă, șoferii de peste 70 de ani vor fi obligați să efectueze anual testări medicale pentru a putea continua să conducă.