„Am identificat motivele care au blocat această ordonanţă (ordonanta 46 din 2014 n.r.), încercăm cu BNR şi Parlamentul să eliminăm obstacolele care au împiedicat aplicarea ei", a spus Vâlcov, înaintea audierilor din cadrul Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor.
Rescadenţarea creditului datorită ordonanţei va duce la o scădere a ratei de până la 240 lei pe lună, în funcţie de venituri, timp de doi ani. În ordonanţă, pragul veniturilor până la care împrumutaţii pot solicita rescadenţarea este de 2.200 lei brut. Vâlcov a spus că plafonul ar urma să ajungă la 3.000 lei brut lunar şi că 70% dintre persoanele care au credite în franci elveţieni se încadrează în plafon.
Guvernul a aprobat în vara anului trecut o ordonanţă de urgenţă pentru restructurarea creditelor, care acordă persoanelor fizice o reducere fiscală dacă acestea beneficiază de scăderea ratei lunare de către bancă cu până la 35% pentru o perioadă de maximum doi ani.
Beneficiarii facilităţii trebuie să fie buni platnici, adică să nu aibă restanţe la creditele respective mai mari de 90 de zile, şi să se încadreze în plafonul de venit de 2.200 de lei brut pe lună.
Audierile de miercuri au ca scop identificarea unor soluţii pentru rezolvarea problemelor întâmpinate de cele 75.000 de persoane care au credite în franci elveţieni.
Francul elveţian a început să se aprecieze îngrijorător în raport cu leul, după ce, săptămâna trecută, joi, Banca Naţională a Elveţiei (BNS) a abandonat pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani. Cu o zi înainte de decizia BNS, cursul oficial comunicat de Banca Naţională a României era de 3,74 lei/CHF, iar, joia trecuta, după anunţ, ajungea la 4,3287 lei/CHF.