Ministrul de Finanţe, Darius Vâlcov, a declarat luni la Parlament că ar trebui să existe legi mult mai dure pentru cei care fură din banii pentru sistemul medical.
"Bugetul trebuie făcut pe priorităţi, pe strategii şi pe proiecte şi trebuie să existe legi mult mai dure probabil decât în oricare alt domeniu pentru cei care fură din banii pentru sănătate", a declarat ministrul.
El a spus că, printr-o ordonanţă de urgenţă, companiile de stat sau cele în care statul este acţionar trebuie obligate să dirijeze minimum 40% din donaţii şi sponsorizări către domeniul sănătăţii.
"Chiar poimâine o OUG, la propunerea domnului ministru, şi am susţinut cu toată tăria, va apărea o obligaţie ca toate companiile de stat sau unde statul este acţionar să fie obligate să dirijeze minimum 40% din donaţii şi sponsorizări către domeniul sănătăţii. În Codul fiscal care va intra peste două săptămâni în Parlament în dezbatere s-a introdus obligaţia plăţii CASS pentru toţi cei care obţin venituri, indiferent sub orice formă (venituri salariale, dobânzi, pieţe de capital), la un nivel de cinci salarii medii pe economie. S-a scos obligaţia de a plăti acest CASS pentru un venit minim garantat de 700 de lei", a afirmat Darius Vâlcov.
El consideră că nu banii sunt problema în sistemul medical, ci calitatea serviciilor nu a crescut proporţional cu fondurile alocate.
"Nu banii sunt problema. Am auzit de foarte multe ori această idee ridicată că în sănătate, în transporturi şi educaţie nu există bani. Banii alocaţi domeniului sănătăţii în perioada 2010-2014 au crescut: în 2010 – 19,4 miliarde, 2014 – 27,88 miliarde, creşterea în doar cinci ani de zile este de 43,5%. 4,2% din PIB au reprezentat banii alocaţi sănătăţii anul trecut doar din bugetul de stat, respectiv bugetul fondului de sănătate. Dacă luăm în calcul şi banii din fonduri europene şi banii alocaţi de autorităţile locale pentru sănătate, bugetul ar fi undeva între 4,5 – 5% din PIB. Întrebarea este foarte simplă: în aceşti cinci ani a crescut calitatea serviciilor din sănătate cu 43,5%? Anul acesta, bugetul MS în ceea ce priveşte dotarea şi reabilitarea spitalelor a crescut cu 259 de milioane faţă de anul trecut", a mai afirmat ministrul.
El a apreciat introducerea cardului de sănătate, despre care spune că ar duce la "stoparea risipei" din sistem. AGERPRES