Statiunile turistice de pe Valea Prahovei, care atrag atatia, turisti, sunt totusi numai o parte din ce are de aratat judetul Prahova. Nici jumatate de ora dincolo de Campina, turistii au ocazia sa descopere vechiul Drum al Sarii, 28 de kilometri care trec prin localitatile Comarnic, Secaria, Valea Doftanei, Bertea si Slanic. Dintre acestea, Valea Doftanei merita un popas indelungat.Localitatea atrage, inainte de toate prin drum, care trece prin defileul Doftanei. Sapat in conglomerate dure, inc
Statiunile turistice de pe Valea Prahovei, care atrag atatia, turisti, sunt totusi numai o parte din ce are de aratat judetul Prahova. Nici jumatate de ora dincolo de Campina, turistii au ocazia sa descopere vechiul Drum al Sarii, 28 de kilometri care trec prin localitatile Comarnic, Secaria, Valea Doftanei, Bertea si Slanic. Dintre acestea, Valea Doftanei merita un popas indelungat.
Localitatea atrage, inainte de toate prin drum, care trece prin defileul Doftanei. Sapat in conglomerate dure, incretite de-a lungul anilor de miscari tectonice, defileul merita vazut si pus alaturi de cel al Oltului sau al Jiului. Tot aici se gaseste barajul Paltinu, terminat in 1971, cu o inaltime maxima de 108 metri si lung de 465 de metri. Cu trei kilometri inainte de a ajunge la Valea Doftanei se afla lacul de acumulare Paltinoasa. Sporturile nautice sunt interzise, deoarece lacul alimenteaza cu apa potabila localitatile din imprejurimi, dar ambele maluri ofera spatii pentru camping.
Valea Doftanei s-a format prin unirea satelor Tesila si Traisteni. Ea este protejata de muntii Baiului si Grohotis, care o inchid in Depresiunea Tesilei, lata de doi-trei kilometri. Istoria comunei incepe inca din vremea dacilor, dar prima atestare documentara apare in anul 1538 pentru Tesila, respectiv 1605 pentru Traisteni. Aparitia localitatii dovedeste ca transilvanenii aveau relatii cu tara Romaneasca. Traseul acesta fiind mai putin cunoscut, negustorii brasoveni se foloseau de Pasul Predelus pentru a trece muntii si a ajunge in Valahia. In timp, aici s-a format o asezare omeneasca.
Cascaveaua, specialitatea casei
Pasul Predelus este o atractie pentru iubitorii muntelui. Are o altitudine de 1.295 de metri si este locul de unde izvoraste raul Doftana, care strabate localitatea. De la Predelus si pana in satul Traisteni sunt 15 kilometri. Muntii nu se termina niciodata aici. Nu mai putin de 21 de masivi protejeaza circular localitatea. Orgojoaia, Radela, Zanoaga, Baiu Mare, Unghia Mare si cea Mica, Patru sau Steioasa sunt numai cativa dintre acestia.
Comuna este renumita pentru un alt fel de cascaval, numit cascavea. Exista pana si un festival anual al cascavelei si toate gospodinele cunosc reteta. si femeile din Rucar o prepara, dar doftanenii sustin ca reteta lor este cea originala.
Valea Doftanei ofera multe posibilitati de relaxare. Turistii pot calari pe drumuri de munte, pana la Posada. Pensiunile din Tesila si Traisteni inchiriaza biciclete doritorilor, iar Ocolul Silvic Campina organizeaza partide de vanatoare.
Turistii pot vizita rezervatia de brad Glodeasa, care este singura din tara si a doua ca marime din Europa. La o distanta de 15 kilometri se afla Campina, cu casa memoriala Nicolae Grigorescu si castelul Iuliei Hasdeu, ridicat dupa moartea acesteia de catre tatal sau, Bogdan Petriceicu Hasdeu.
Foarte aproape de Valea Doftanei se afla comuna Brebu, unde, in anul 1650, Matei Basarab isi ridica un castel. La Telega poate fi vizitat zilnic muzeul Doftana, iar la nord-est se afla comuna Maneciu si punctul de atractie turistica al acesteia, statiunea Cheia. Incepand de anul trecut, la Traisteni functioneaza un muzeu etnografic.
Valea Doftanei ofera multe posibilitati de cazare. Cele opt pensiuni omologate au in total o capacitate de aproximativ 100 de locuri. Estimativ, o camera costa 500.000 de lei pe noapte, dar pretul total depinde de meniul ales de turisti. Aproape neumblata in comparatie cu celebrele sale vecine de pe Valea Prahovei, Valea Doftanei nu este totusi cu nimic mai prejos.
Valea doftanei
Cai de acces:
– Cu autocarul sau cu autoturismul pe DN1 (E 15)
– Bucuresti – Campina 92 km
– Brasov – Campina 83 km
– Cu trenul pe magistrala feroviara Bucuresti – Brasov, la statia Campina.
– Din Campina, pe DJ 102, 15 kilometri pana la
Valea Doftanei. Exista cursa locala din autogara Campina.
Trasee montane:
– Pasul Predelus – 1.295 m altitudine la 15 km nord de Traisteni. Este locul de unde izvoraste raul Doftana. De aici se poate urca pana la punctul de maxima altitudine a muntilor Baiului, Vf. Neamtu 1.923 m, sau se poate trece spre Brasov.
– Traseu de patru-cinci ore – pe culmea muntilor Baiului, prin Valea Floreiului si Vf. Gagu Mare, 1.660 m.
– Traseu de sase-opt ore – pe culmea Patru, Orgojoaia, Vf. Cazacu, 1753 m, spre Azuga.
Recomandare: Cascaveaua
Acum peste 100 de ani, un grec trecea prin Valea Doftanei. El le-a invatat pe femei cum se face cascaveaua. Aceasta este un alt fel de cascaval, un produs in intregime ecologic. Nu exista femeie in sat care sa nu stie cum se prepara. Se fierbe apa si se taie in felii subtiri casul dulce care s-a dospit putin. Apa se toarna peste el si se amesteca folosind o lingura de lemn, pana se obtine o pasta. Casul se preseaza, pentru a se scurge zerul. Apoi se lasa la racit intr-un vas cu saramura. Dupa o zi in care se lasa la uscat, se afuma.
Cazare
Localitatea are opt pensiuni omologate, iar pretul estimativ al unei camere este de 500.000 de lei pe noapte. Pretul difera insa in functie de meniul ales de fiecare turist in parte. Biroul de Informare Turistica poate face rezervari la cerere. Tot aici veti afla mai multe detalii despre ofertele de cazare. Numarul de telefon al Biroului de Informare Turistica: 0244. 36.53.67