Prinsi in vartejul vietii cotidiene, intre drumurile de la birou-acasa si de acasa la birou, orasenii viseaza la o casuta de vacanta, in fata careia sa stea in sezlong, in week-end-urile de vara, si la gura sobei, in preajma sarbatorilor de iarna. Ca accesoriu, gratarul pentru mici este omniprezent.
Materializarea acestei dorinte capata cele mai neasteptate forme. Cele mai des intalnite sunt casele realizate dupa model american, cu living si semineu la parter, cu dormitoare la etaj si mansarda. Valea Prahovei a fost impanzita de locuinte de acest tip, in voga printre bucuresteni. Pe structura din lemn sau clasica, preturile lor sunt in medie de 50.000 USD, dar variaza foarte mult, de la 20.000 la 100.000 USD. Vanzarea lor reprezinta o afacere buna pentru aceia care aduc oferta aproape de cei ce doresc sa-si petreaca timpul liber ca in Arkansas (bucurestenii sunt, de regula, cei care vor sa evadeze in natura intr-un decor de film holywoodian).
Agentiile imobiliare din zonele montane s-au specializat in intermedierea acestor case, ajutandu-i pe doritori sa-si cumpere terenul, sa-si aleaga modelul si sa-si faca un calcul al tuturor cheltuielilor aferente amenajarii. „Casele de vacanta se vand din ce in ce mai bine. Acum lucrurile incep sa se aseze, apar cumparatori care stiu ce inseamna o astfel de casa, stiu ce vor si isi fac un calcul al posibilitatilor, inainte de a incepe sa le construiasca. Cele mai cautate sunt medii si chiar mici ca suprafata, dar cu un confort sporit, finisaje occidentale, gresie si seminee”, sustine Sergiu Tofan, directorul agentiei imobiliare Intermont, din Sinaia. in afara de gasirea terenului in zona, Intermont ofera clientilor servicii de proiectare, arhitectura, chiar distributie, a unor case de lemn construite la Ciumani (Harghita) sau Gheorghieni. Acestea sunt cele mai ieftine si seamana cel mai mult cu arhetipul caselor de vacanta de peste ocean, lemnaria unei case cu o suprafata de 100-130 mp (cu etaj si mansarda) putand fi achizitionata la circa 8-10.000 USD. Constructiile din lemn sunt ajustabile, mai mici sau mai mari, pretul unui metru patrat fiind de 55-80 USD/mp.
Sergiu Tofan, directorul firmei care intermediaza cumpararea lor, sustine insa ca, pentru o astfel de casa, doar o treime din costurile totale reprezinta pretul lemnariei – ceea ce vand furnizorii sai – restul reprezentandu-l terenul si amenajarea ulterioara (finisaje, utilitati, tigla etc.). Casele sunt ridicate in trei zile, iar finisajele se fac in maximum doua luni.
Burcea Constructii SRL, cu sediul in Predeal, este o firma axata pe aceeasi piata. Casele sale de vacanta sunt tot pe structura de lemn, dar au finisajele la cheie, cu gresie in living, faianta la baie si multe alte facilitati. Casele tip au doua corpuri, doua asa-zise celule, de cate 150 mp fiecare, cu trei nivele: parter, etaj si mansarda. Pretul unui metru patrat construit este de 500 USD. Patronul firmei, Stefan Burcea, sustine ca se lucreaza numai pe baza de contracte, avand foarte multe solicitari. „Casele de factura clasica si cu finisaje de lux nu se pot face cu mai putin de 700 USD/mp. Modelul nostru reduce si costurile, dar si timpul de executie, in Predeal vremea ploioasa fiind o adevarata problema pentru procedeele clasice de lucru. Noi o facem cu totul in patru-cinci luni. in strainatate, 80-90% din casele de vacanta sunt pe structura de lemn”.
Pe Valea Prahovei, datorita cererii mari, pretul terenurilor atinge cote greu de imaginat. Cele mai bune (o zona verde insorita, cu o panorama montana pe masura, dar cu acces usor, cu toate utilitatile: apa, curent electric, canalizare) ajung si la 100 USD/mp. Pentru cei care renunta la una dintre pretentiile de mai sus, media este de 35 USD/mp, in Predeal si Sinaia, in Busteni scazand si pana la 25 USD/mp.
Pentru amplasarea unei case care sa dispuna de ceva spatiu in jur este nevoie, potrivit directorului Intermont, de minimum 250 mp.
Cele mai pitoresti sunt casutele in pur stil traditional, cu pridvoare si acoperisuri tuguiate, in stil maramuresean, cu vatra romaneasca in mijlocul odaii mari, si unde doar baile si bucatariile amenajate de locatari iti aduc aminte ca suntem totusi in anii 90.
Ungureanu Voinea, director al firmei SC Comcas SRL din Satu Mare, afirma ca in nordul tarii, in Calinesti Oas, la 50 kilometri de Satu Mare, astfel de case, cu 300-400 de mp de faneata, se pot cumpara cu 35-40 de milioane lei, iar vile, cu terase, pe doua nivele, cu un hectar de pamant in jur, cu 120 milioane lei.
Valea Prahovei a fost impanzita de case de vacanta
15 aprilie 1999, 12:00
Ultima modificare în 15 aprilie 1999, 15:00
Prinsi in vartejul vietii cotidiene, intre drumurile de la birou-acasa si de acasa la birou, orasenii viseaza la o casuta de vacanta, in fata careia sa stea in sezlong, in week-end-urile de vara, si la gura sobei, in preajma sarbatorilor de iarna. Ca accesoriu, gratarul pentru mici este omniprezent.Materializarea acestei dorinte capata cele mai neasteptate forme. Cele mai des intalnite sunt casele realizate dupa model american, cu living si semineu la parter, cu dormitoare la etaj si mansarda. V
Etichete: arhiva,
casele
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook