Dupa cum se stie, rezultatele financiare ale BRD, comunicate pentru primele trei luni, au fost in scadere, comparativ cu aceeasi perioada din anul trecut, fapt ce a influentat cursul actiunilor in sens negativ. De asemenea, dividendul platit anul acesta a fost sub asteptarile investitorilor. Deocamdata nu exista informatii de natura sa creasca interesul pentru aceste titluri.
Raportate la profitul preconizat al bancii, actiunile BRD pot fi considerate subevaluate in acest moment?
Pretul de piata de acum al actiunilor este un pret determinat de ultimele evenimente majore din viata societatii. Este un pret format din cerere si oferta, deci este un pret aproximativ real. Cotatiile din piata reflecta asteptarile investitorilor, privind potentialul profit pe care il pot aduce aceste titluri pe termen mediu.
Cotatia actuala este suficient de mica pentru a fi achizitionate titluri BRD?
Pe viitor, doua evenimente vor putea influenta in sens pozitiv evolutia pretului: un trend general crescator al bursei care va antrena si cursul actiunilor BRD, sau anuntarea rezultatelor la sase luni real crescatoare. Sfarsitul verii marcheaza de regula intensificarea tranzactiilor, ceea ce poate conduce la cresterea interesului pentru titlurile BRD.
Care este explicatia pentru cresterea inregistrata de cealalta banca, Transilvania?
Banca Transilvania este o banca mai mica si si-a mentinut si anul acesta politica de dezvoltare distribuind actiuni gratis, ca dividend. A avut rezultate in crestere pe primele trei luni din 2003, comparativ cu aceeasi perioada din 2002, fapt ce s-a reflectat in pretul din piata. De asemenea, scandalul de la Bacau n-a influentat semnificativ profiturile bancii, neinfluentand semnificativ tranzactiile de la bursa. Dupa data de referinta, pretul si-a revenit foarte repede, chiar daca actiunile nu mai erau purtatoare de dividend. De la inceputul lunii mai titlurile bancii Transilvania au crescut aproape constant, de la 3.100 lei/actiune la 3.400 lei/actiune, la inchiderea din data de 4 iunie.
Dintre aceste doua actiuni, se poate spune care va fi mai profitabila, intr-un interval de un an, de exemplu?
Pe viitor, evolutia lor va fi determinata in mod special de rezultatele financiare si de amploarea dezvoltarii companiei. In ciuda ieftinirii actiunilor BRD, posibilitati mai mari de castig se inregistreaza in cazul Bancii Transilvania, ea fiind, asa cum am spus, o banca inca mica. Inversarea trendului actual al bursei, ar fi mai mult in folosul Bancii Transilvania.
Dupa scaderile rapide ale dobanzilor care s-au inregistrat in primele luni ale anului, a venit timpul unor mici corectii in sens pozitiv. Ceea ce era dificil de anticipat cu doua saptamani in urma, unele banci au decis majorarea dobanzilor bonificate pentru depozitele constituite la termen. La termenul de sase luni, BRD ofera in prezent cea mai buna dobanda, de 14,5% pe an, insa pentru sume mai mari de 25 de milioane de lei.
Fondurile mutuale au evoluat in nota obisnuita din ultimele saptamani.
Fondurile de actiuni, Napoca si Intercapital au avut cele mai mari cresteri saptamanale ale activului net unitar.
Aceasta se datoreaza nu aprecierii actiunilor pe care le detin in portofoliu, ci incasarii dividendelor cuvenite pentru
unele dintre titlurile detinute.
Napoca a inregistrat o crestere saptamanala de 2,34%, iar Intercapital 1,5%.
Pe primul loc se mentine in continuare fondul Capital Plus cu o crestere in termeni anualizati de 28,61%.
Fondul BCR Clasic si-a majorat detinerile de obligatiuni municipale, de la 25% la 31% din totalul activelor nete.
Activul net al fondului Protector s-a diminuat cu 26,5% in ultima saptamana, insa acest lucru nu a afectat valoarea unitatii de participare, care a crescut cu 0,04%.
La termenul de o luna, aproape toate dobanzile se afla cuprinse in intervalul 10 si 12% pe an. BRD, care a fost de altfel prima banca din sistem care a redus dobanda la 10%, a majorat-o la 12%, dar numai pentru depozitele mai mari de 25 milioane de lei. Randamentul unui plasament s-a situat in ultimul timp sub nivelul inflatiei.
Dupa reducerile succesive ale dobanzilor bonificate pentru trei luni, bancile s-au oprit intre 11 si 13% pe an. Acest nivel este corelat cu randamentele certificatelor de trezorerie oferite de Ministerul Finantelor. si aici s-au operat modificari, pentru prima data in acest an, in sens crescator.
Pentru termenul de sase luni, plafonul de 14% pe an a fost depasit. Dobanzile de 13-14% pentru acest termen pot fi considerate ca
fiind mici, raportate la rata preconizata a inflatiei. Pragul de 14%
a fost depasit tot de BRD, care bonifica 14,5%, pentru depozitele ce depasesc 25 milioane de lei.
In mod cert, vara nu este anotimpul cel mai favorabil pentru bursa. Reducerea valorii tranzactiilor influenteaza negativ cursul actiunilor cotate, care nu-si gasesc cumparatori. Retragerea unor investitori mai importanti s-a resimtit, mai ales ca locul lor a ramas deocamdata liber. Pretul actiunilor oscileaza in jurul valorilor medii inregistrate in ultimele saptamani, tendinta generala fiind usor descrescatoare, cu mici exceptii. Tendinte pozitive manifesta actiunile Impact, care au urcat pana la 4.750 lei/actiune. In conjunctura actuala brokerii sunt retinuti in elaborarea de previziuni pe termen scurt, mai ales in conditiile unei lichiditati scazute. Societatile de investitii financiare au recuperat, spre sfarsitul saptamanii, pierderile inregistrate in primele zile, insa nu manifesta tendinte evidente de apreciere.