"Perspectivele de creştere economică s-ar putea să trebuiască a fi revizuite în sens descendent (având în vedere contextul internaţional şi pierderea de tracţiune a exporturilor), spre 2,5 la sută, în 2012, cazul în care deficitul bugetar ESA s-ar situa la aproximativ 4,2% din PIB", a spus Lazea, la Mamaia, în cadrul conferinţelor BCR.
El a explicat că există ipoteza ca problema întreprinderilor de stat neviabile (care timp de trei ani au acoperit mai mult de jumătate din pierderi prin subvenţii de la buget) va fi fost rezolvată în anul 2012, nemaicontribuind la creşterea deficitului bugetar ESA. "Există însă riscul ca acest lucru să nu se materializeze, fapt care necesită măsuri de compensare", a declarat oficialul BNR.
Un alt factor care ar putea influenţa deficitul bugetar al României este dacă nervozitatea de pe pieţele financiare internaţionale se menţine, "ea s-ar putea traduce şi la intern, făcând foarte scumpă orice finanţare a deficitului şi crescând cheltuielile guvernamentale cu dobânzile", a mai spus Lazea.
Potrivit lui, pentru toate aceste motive, Guvernul ar trebui să indentifice urgent măsuri suplimentare de reducere a deficitului bugetar cu circa 1% din PIB.
"Cel mai clar candidat în acest sens îl constituie impozitele pe proprietate, care actualmente aduc la buget doar circa 0,4% din PIB şi a căror triplare de abia le-ar aduce în linie cu nivelurile din alte ţări din Europa Centrală şi de Est", a menţionat Lazea.
Guvernul a decis recent să menţină nivelul de impozitare majorat şi în 2012 pentru persoanele care deţin mai multe locuinţe. Majorarea acestora a avut loc anul trecut, în toamnă, şi termenul de aplicare era finele acestui an.