“Internetul de mare viteză este un subiect intens discutat, în prezent, în lume. Internetul broadband va duce la creştere economică şi la creşterea standardului de viaţă, a nevoilor noastre de acum încolo”, potrivit lui Popoviciu. Percepţia utilizatorilor de internet s-a schimbat foarte mult şi ei văd în internet un serviciu universal pe care nu sunt dispuşi să îl piardă în detrimentul oricăror altor utilităţi, consideră directorul de dezvoltare al celui mai mare furnizor de internet din ţara noastră.

RCS&RDS se confruntă cu mai multe probleme în ceea ce priveşte extinderea reţelei de internet de mare viteză. Deşi Legea infrastructurii care prevede condiţiile în care se realizează accesul pe proprietatea publică sau privată (inclusiv în spaţiile aflate în proprietate indiviză din clădirile cu mai multe locuinţe) în vederea instalării, întreţinerii, înlocuirii ori mutării reţelelor de comunicaţii electronice sau a elementelor de infrastructură necesare susţinerii acestora, există de un an de zile multe autorităţi locale nu ţin cont de ea.

“Există un număr de câteva sute de primării care au stabilit condiţii de acces la domeniul public. Problema noastră este că acele primării au înţeles modalitatea de stabilire a tarifelor pentru accesul la domeniul public într-un mod propriu, Taxele stabilite sunt exagerate din punctul nostru de vedere. Taxele sunt de ordinul 2 lei, 3 lei pe metru liniar, pe an. Dacă am converti o taxă de 2-3 metri liniari pe an, de reţea în echivalentul pe lună am ajunge la 80, 90 de euro pe km pe lună. Autoritatea locală vrea să câştige bani fără să facă nimic, decât să pună la dispoziţie  terenul”, spune Popoviciu.

“Autorităţile locale încep să conştientizeze importanţa internetului, însă nu îşi dau seama că nevoia pe termen scurt de bani ar putea să contrabalanseze în mod negativ dezvoltarea reţelelor pe termen lung. Atâta vreme cât pui taxe locale mari nu vei dezvolta un domeniu, ci din contra îl vei limita”, adaugă Popoviciu.
Oficialul RCS&RDS consideră că reţelele de comunicaţii ar trebui să fie de utilitate publică aşa cum sunt energia electrică, gazul, apa. Legea energiei spune că reţelele de energie electrică pot utiliza domeniul public cu titlul gratuit. Timpul şi utilizatorii vor convinge autorităţile să renunţe la aceste taxe. Noi ne uităm la ce se întâmplă când avem o avarie şi ce spun utilizatori când nu le merge internetul. E la fel de important ca atunci când pică curentul”, afirmă directorul de dezvoltare al RCS&RDS.