Grupul Digi|RCS & RDS a investit în ultimii zece ani nu mai puţin de două miliarde de dolari în România. Compania oferă românilor viteze la internet incredibile, la preţuri accesibile. “Suntem pionierii reţelelor de fibră optică. Am început la sfârşitul anilor ‘90, începutul anilor 2000, iar din 2003 am mers exclusiv pe fibrăoptică”, spune Valentin Popoviciu, vicepreşedinte al grupului Digi|RCS & RDS.

Dacă operatorul român nu făcea aceşti paşi, România nu se afla în prezent în toate topurile legate de viteza la internet. Ţara noastră este depăşită în aceste clasamente doar de ţările nordice, care au o populaţie mult mai mică, şi de oraşe stat precum Hong Kong sau Singapore.

“Pe lângă dezvoltarea de fibră optică important a fost ca acele servicii pe noua reţea săfie disponibile pentru toţi consumatorii. Să avem un grad de accesibilitate prin preţ al serviciului cât mai bun. Avem cel mai bun raport preţ- calitate”, spune Popoviciu.

Digi|RCS & RDS a investit 213 milioane de euro în 2016 şi 243 de milioane de euro anul trecut. Anul acesta, investiţiile pentru întregul grup se vor ridica la 240 milioane de euro, conform estimărilor companiei. 

“Numărul de case acoperite cu fibră optică a crescut constant şi va crește şi în viitor. Acest lucru este valabil si pentru Ungaria, a doua piaţă pentru noi”, a declarat Valentin Popoviciu.  “Zonele urbane din România sunt acoperite. Zonele rurale în schimb suferă de lipsa serviciilor de calitate, pe infrastructurănouă şi modernă precum fibra optică. La sfârşitul anului 2017 aveam 5 milioane de gospodării acoperite de reţeaua de fibră optică, în creştere cu 300.000 faţă de anul 2016.În Ungaria, am pornit de la 1,1 milioane gospodării acoperite la sfârşitul lui 2016, am ajuns la 1,2 milioane la finele lui 2017. Prin  achiziţia operatorului local Invitel vom avea aproape 2 milioane de gospodării acoperite şi în Ungaria”, a adăugat acesta.În România, Digi|RCS &RDSavea 68% penetrare fibră optică, iar în Ungaria aproximativ 40% la sfârşitul anului 2017.

5G pentru toţi românii

 

Operatorul va oferi tututor românilor acces la internet la viteze incredibile la preţuri accesibile.“5G este o îmbinare între reţeaua mobilă şi cea fixă. Internetul fix de acasă este consumat tot pe dispozitive mobile chiar dacă utilizatorii sunt conectaţi prin Wi-Fi. 5G fără fibră optică nu funcţionează, de aceea este foarte important demersul ANCOM pentru stabilirea tarifelor de utilizare pentru domeniul public. Acestea îţi permit să dezvolţi într-un mediu predictibil mai departe reţelele de fibră optică. Astfel putem ajunge la toţi utilizatorii şi le vom oferi viteze 5G peste câţiva ani. Dacă nu se înţelege acest aspect vom rămâne în urma altor ţări, iar avansul pe care îl avem va dispărea”, spune Popoviciu.

 Ce se întâmplă cu televiziunea prin satelit

Digi|RCS &RDSa înregistrat o scădere a numărului de clienţi la serviciul de televiziune prin satelit de la trimestru la trimestru. Această scădere este explicată prin faptul că utilizatorii renunţă la acest serviciu pentru fibra optică.

“Televiziunea prin satelit va scădea ca penetrare în rândul consumatorilor pentru că este o tendinţă clară către fibra optică. Noi cel puţin vrem să mergem cu reţeaua de fibră către tot mai mulţi consumatori. De aceea vedeţi o creştere a televiziunii prin cablu şi o scădere a televiziunii prin satelit. Televiziunea prin satelit va rămâne doar în locurile unde nu vom putea ajunge cu fibra optică. Îl vedem ca un serviciu suplimentar”, aafirmat Popoviciu.

Telefonia mobilă

Digi|RCS &RDS a devenit un concurent serios pe piaţa de telefonie mobilă. Compania are 3,37 milioane clienţi abonaţi la serviciile mobile şi se pregăteşte de licitaţia 5G, cât şi de lansarea serviciilor în Ungaria. “În Ungaria avem o licenţă de comunicaţii mobile şi urmează să lansăm serviciile şi acolo. Vom lansa serviciile 4G în momentul în care reţeaua pe care o dezvoltăm va avea o acoperire bună. Competitorii principali sunt Telekom, Vodafone, UPC şi Telenor (preluat de un fond de investiţii din Cehia)”, a precizat Popoviciu.

În România, executivul Digi|RCS &RDS şi-ar fi dorit că licitaţia 5G să fie organizată mai rapid astfel încât consumatorii să se bucure mai repede de aceste servicii. “Am fi dorit ca ANCOM să facă licitaţia pentru 5G mai devreme şi nu la finele anului 2019. ANCOM este un partener bun de discuție, există înțelegere. Dar trebuie să accelereze și ei anumite proiecte. Referitor la 5G, dacă ne uităm la evoluţie, primele rezultate la vom vedea la sfârşitul anului 2020, până se alocă frecvenţele, până se fac plăţile. Poate în 2021 românii vor avea acces la 5G, iar atunci alte ţări vor fi înaintea noastră. Dacă licitaţia era mai devreme şi efectele se vedeau mai devreme pentru consumatori”, explică Popoviciu.Reţeaua Digi|RCS &RDS din Bucureşti este deja pregătită pentru 5G. Operatorul face în prezent pregătiri pentru zona Ilfov şi alte oraşe.

 

Despre tranzacţia UPC –Vodafone

Tranzacţia UPC-Vodafone aşteaptă răspunsul autorităţilor privind respectarea legilorconcurenţei, iar o eventuală preluare a Telekom de Orange nu afectează cu nimic grupul Digi|RCS & RDS, potrivit lui Popoviciu.

“Pentru noi nu înseamnă o schimbare. Condiţiile nu se schimbă. Noi am fost întotdeauna obişnuiţi cu o competiţie dinamică. Întreaga noastră structură este creată în aşa fel încât să ne adaptăm rapid la schimbări să creăm servicii noi şi să ne pastrăm poziţia de piaţă. În ceea ce priveşte o tranzacţie Orange-Telekom, executivul Digi a spus că este o posibilitate. “Nu vom avea nicio problemă. Ne uităm la ce am reuşit să realizăm din punct de vedere servicii, reţeaua pe care ne bazăm, cât de deschisă este pentru serviciile viitoare şi atunci avem toate atuurile care ne permitsăconcurăm de la egal la egal cu oricare dintre aceşti competitori”, a  spus Popoviciu.

Relaţia cu ANCOM

La nivel european în 2016 a apărut o schimbare în legislaţia europeanăîn ceea ce priveşte dezvoltarea reţelelor broadband care a fost preluatăîn legislaţia naţională, iar acum operatorii aşteaptă ca ANCOM să iasă cu o decizie care să reglementeze în mod clar tarifele de utilizare pentru domeniul public.Astfel, autorităţile locale vor avea un ghid pe care să îl aplice, iar dezvoltările în mediul rural vor fi mai facile. “Rămân în schimb chiriile pe care le plătim către deţinătorii de stâlpi. ANCOM va veni cu recomandări de tarife tot în urma legii 159. Cu aceste tarife recomandate sperăm să intrăm în normalitate în ceea ce priveşte dezvoltarea reţelelor aeriene. Aceasta va fi modalitatea principală de dezvoltare a reţelelor în mediul rural pe termen lung. Nu este fezabil să mergi în subteran acolo unde ai densitate mică de populaţie.  În oraşe îngropăm reţelele pe termen lung. Suntem printre singuri care am investit în această direcţie în orașe precum Constanţa, Timişoara, Oradea, Cluj, Braşov, Piteşti, începem şi în Galaţi”, afirmă executivul Digi.

 

Vicepreşedintele Digi mai spune că toţi operatorii din Europa investescîn reţele de fibră optică. E vorba de ţări precum Marea Britanie, Germania, Spania, Italia. “Toţi şi-au dat seama că 5G fără fibră optică nu se poate. Noi suntem mai pregătiţi decât vestul Europei,însă trebuie să avem şi mediul de autorizare şi de tarifare pentru domeniul public,” spune Popoviciu.

Un alt subiect de discuţie este legat de tarifele de terminare, unde România a rămas în urmă faţă de ţările europene.

“Reglementarea europeană spune că tarifele trebuie să fie bazate pe costuri. Toată Europa a scăzut tarifele, iar traficul de voce a crescut exploziv de la un an la altul. S-a văzut şi în România, se vede şi în roaming. Noi ne-am oprit la nivelul anului 2014. Aşteptăm de la ANCOM o nouă analiză de tarife, însă aceasta afost amânată pentru anul 2019, deşi ar fi trebuit să fie gata în 2017. Avem o întârziere şi sperăm ca ANCOM să accelereze acest proces.Spania, Franţa, Marea Britanie au avut o pantă de scădere mai accentuată decât România, iar puterea de cumpărare de acolo este mai mare”, precizează Popoviciu.

Oamenii buni se găsesc greu

Grupul Digi|RCS &RDS recrutează constant personal, iar în prezent are 14.000 de salariaţi (pe toate cele patru piețe unde este prezent), fiind primul angajator din ţară în categoria companiilor antreprenoriale locale, cu 13.000 de salariați.

“Angajăm în România, Ungaria şi Spania. Este o realitate că oamenii buni se găsesc tot mai greu. Noi luăm oamenii şiîi instruim “on the job”,însă pe termen lung e o nevoie de schimbare în educaţia din România. Avem nevoie de şcoli profesionale. Noi îi instruim, dar ei migrează către alte ţări europene. La nivelul de ingineri e greu să găseşti oameni de calitate, cu experienţă. Şiîn Ungaria începem să avem această problemă. Trebuie să vedem o schimbare în sistemul de educaţie astfel încât să ne orientăm către domeniile care ne aduc valoare adăugată pe termen lung şi să le identificăm. Dacă vedem că avem o ascensiune în ţară pe un anumit domeniu trebuie săîl susţinem. Poate fi un vârf de lance care să crească PIB-ul pe termen lung şi nivelul de trai”, a concluzionat Valentin Popoviciu.