Valentina Vasilica Robu pune accent pe munca în echipă atunci când vorbește despre realizările din cariera sa. A contribuit la găsirea de soluții pentru demararea procesului de evaluare a dosarelor de pensii ce urmează a fi recalculate și s-a implicat la elaborarea actului normativ de ajutor financiar pentru pensionari, de la începutul anului.
Pentru 2022, vrea să pună pe picioare cea mai performantă echipă a Casei de Pensii din ultimii 30 de ani. Mai multe detalii găsiți în interviul pe care dna. Valentina Vasilica Robu l-a acordat Revistei Capital cu ocazia apariției pe piață a Top 100 Femei de Succes, unde a fost nominalizată la categoria „Administratori publici”.
CAPITAL: Care au fost cele mai importante proiecte implementate în ultimul an? Ce proiecte aveți pentru acest an?
V. V. ROBU: Având în vedere domeniul în care activez de peste 20 de ani, proiectele mele au legătura directă cu sistemul public de pensii și nu pot fi realizate decât făcând parte dintr-o echipă, cu care am muncit cot la cot, coordonând, în funcție de situație. E un domeniu în care legislația se modifică ritm alert impacteând un număr mare de persoane: atât pensionari, cât și asigurați ai sistemului public de pensii.
În ultimul an au fost multe proiecte la care am participat activ și unul dintre cele mai importante a fost cel legat de evaluarea dosarelor de pensii. Fac parte din echipa care a găsit soluții pentru demararea procesului de evaluare a dosarelor de pensii ce urmează a fi recalculate în baza unei noi legi a pensiilor, lege care va elimina inechitățile din sistemul public de pensii.
De asemenea, aș aminti participarea directă la elaborarea unui act normativ cu impact important pentru viața pensionarilor noștri, ce a vizat îmbunătățirea nivelului de trai în condițiile contextului social politic pandemic ( aici mă refer la acordarea ajutorului financiar de 1200 lei, în luna ianuarie, pentru pensionarii cu venituri mai mici de 1600 lei).
Echipa care va reforma CNPP
Un proiect pentru acest an? În primul rând îmi doresc să formez o echipă de ”high class” cu salariați din CNPP și casele teritoriale de pensii pe care să-i motivez să fie determinați și creativi în găsirea celei mai durabile și statornice legi a pensiilor . Să fie un corp elitist, reprezentativ, care să funcționeze ca un senzor de avertizare și să ajute la îmbunătățirea imaginii negative în care ne cufundăm de o perioadă de timp și îndeplinirea obiectivelor specifice domeniului pensiilor.
CAPITAL: Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ați avut de-a lungul carierei și cum le-ați rezolvat?
V. V. ROBU: In acest domeniu nu reziști dacă nu iți place ce faci! Eu pur și simplu ador ce fac! De ce să nu recunosc că au fost și perioade grele în cariera mea, dar implicându-mă din dorința de a ajuta, prin gasirea soluțiilor cele mai bune pentru fiecare caz/ situație în parte, m-au determinat să rămân și să evoluez profesional cu pași mărunți și siguri.
Recalcularea pensiilor
O situație de genul acesta am întâmpinat în anul 2019 când trebuia să recalculăm circa 100.000 de dosare conform Legii nr. 221/2018 și CNPP rămăsese din anul 2018 fără firmă care să mentenanță evolutivă a sistemului informatic și trebuia să găsim soluții peste noapte pentru remedierea situației. Singura soluție, la momentul respectiv, era agrearea unui calcul manual, cu mici artificii informatice, accesibile oricărui operator de stabiliri din casele de pensii.
Ca orice proces, incepul a fost greoi, dar comunicarea, implicarea tuturor colegilor și creditarea fiecăruia în parte, la acel moment, a scos la iveală spiritul de echipă și nevoia de a reuși. Pentru realizarea acelui target, experiența și deschiderea către colegii de sistem m-au determinat să înființez atunci primul grup pe whatssapp în care am inclus toti colegii directori, monitorizând astfel fiecare judet în parte și ascultând părerile tuturor în timp real.
A fost prima acțiune de acest gen și anvergură, care ne-a arătat în timp că numai împreună putem urni lucrurile și faptele să se întâmple.
La acel moment am realizat ca atunci când există eficiența personală și eficiența organizațională apare și satisfacția muncii, si dacă ai o idee nu ezita să o pui în practică. Orice se poate imbunătăți pe parcurs.
Ce poate face un funcționar pentru a ajuta oamenii
O altă situație care îmi vine în minte e legată de cazul unui pensionar care s-a judecat cu o casă de pensii timp de 11 ani . Provocarea a venit când a cerut audiență . Am studiat dosarul, în care recunosc că la prima vedere nu sesizasem nimic. Pensionarul foarte dezamagit. Din discuțiile cu dumnealui și documentele prezentate mi-au atras atenția taloanele de pensii.
Am luat fiecare talon în parte și doar așa am sesizat o diferență ( există beneficii care se acordă în sistem centralizat). A fost omisă o majorare de punctaj acordată pentru o perioada lucrată în condiții deosebite. De multe ori atenția , răbdarea și experiența pot face diferența, iar un mic detaliu poate aduce o bucurie imensă în sufletul unui om. Să vorbim și de situații fericite, cum ar fi cel al unei familii formată dintr-o mamă și 7 copii, care trăiau la limita săraciei și mila vecinilor . Cazul mi-a atras atenția. Tatăl copiilor decedase. Femeia, fără școală multă , nu știa nimic de dreptul la o pensie de urmaș pentru copii ei.
Discutând cu primarul comunei respective, care se afla la casa de pensii pentru a susține cauza acelei familii, am aflat că decedatul lucrase la un moment dat. Urmare acestor informații am făcut demersuri pentru reconstituirea vechimii, iar mama cu cei 7 copii au beneficiat de pensie de urmaș.
E important să-i asculți pe cei din jurul tău și dacă poți să ajuți, fă-o necondiționat. Răsplata vine din lucruri simple, iar mulțumirea sufletească este nemărginită!
CAPITAL: Care este rețeta succesului pentru compania/instituția din care faceți parte?
V. V. ROBU: Cred că un real succes pentru instituție este investiția în resursa umană, deoarece în administrație e nevoie de adaptare in mod continuu la noile realități socio – economice.
O zi din viața SG al CNPP
CAPITAL: Cum arată programul dvs. zilnic?
V. V. ROBU: Programul meu zilnic e foarte încărcat . Știu când plec spre serviciu , în jur de 7.30 dimineața , dar nu știu niciodată când termin. Pe lângă activitățile zilnice, uzuale, care presupun verificarea e-mail-urilor și formularea de răspunsuri , după caz, verificarea și semnarea documentelor prezente în mapă, îmi organizez ziua de lucru prioritizând activitățile după importanță, urgență ( grup de lucru în vederea elaborării vreunui draft de ordonanță care ține de domeniul meu de competență, ședințe adminstrative de rezolvare a unor situații din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice, întâlniri de lucru la ministere, participarea la videoconferințe cu diverse instituții pe activități comune, etc).
CAPITAL: Care sunt cele mai importante realizări pe care le-ați avut în ultima perioadă?
V. V. ROBU: Evoluție profesională urmare promovării în categoria înalților funcționari publici, cooptarea în importante grupuri de lucru din cadrul ministerelor, pe domeniul meu de activitate, iar din punct de vedere personal mulțumirea sufletească venită din partea fiicei.
CAPITAL: Aveți hobby-uri care ar putea fi evidențiate?
V. V. ROBU:Îmi place să călătoresc, să fac mișcare în aer liber, să fac prăjituri și să citesc, când timpul îmi permite.
CAPITAL: Care credeți că este rețeta succesului pentru a ajunge o femei de succes?
V. V. ROBU: Consider că nu există o rețetă pentru succes. Succesul depinde de mai mulți factori. În primul rând trebuie să îți placă ceea ce faci și să dorești să îmbunătățesti lucrurile. Mereu există ceva de remediat. Trebuie să perseverezi, să nu te lași descurajat, să îți urmezi drumul indiferent de lungimea lui și de numărul opriririlor…
O femeie poate considera că are succes dacă reușește să îmbine succesul profesional cu succesul familial. Când cei din jur sunt înțelegători și participativi, atunci succesul este garantat.
CAPITAL: Cum v-ați caracteriza într-o singură frază?
V. V. ROBU: Sunt un om simplu, dar atras de lucrurile complicate, iar acest lucru m-a determinat să fiu în mijlocul unor evenimente determinante.
CAPITAL: Ne puteți indica un dicton care să vă definească?
V. V. ROBU: ” Încearcă să fii un om de valoare și nu neaparat un om de succes.” (Albert Einstein)
Valoarea atrage oameni de calitate în jurul tău, însă succesul există , dar nu e perpetuu.