Compania condusă de Valer Blidar, Astra Vagoane, are o istorie de peste 100 de ani pentru economia și industria românească. În perioada interbelică era cel mai important producător de locomotive și vagoane la nivel regional, iar până recent, majoritatea producției sale mergea către export. Anul trecut Primăria Capitalei a anunțat că va achiziționa 100 de tramvaie de la Astra.
CAPITAL: Ce achiziții ați făcut, direct sau prin intermediul firmelor deținute, în 2020, respectiv în 2021?
VALER BLIDAR: În condițiile de Pandemie apărute la sfârșitul anului 2019, activitatea din industrie este afectată grav. Dacă noi, la nivelul firmelor din Grupul Astra ne-am menținut pe o linie satisfăcătoare, în sensul că nu am fost nevoiți să întrerupem activitatea complet, am avut totuși anumite sincope datorită unor furnizori care nu au reușit să ne furnizeze anumite materiale sau componente la timp, lucru care ne-a creat greutăți în îndeplinirea obligațiilor din anumite contracte. Cu toate acestea, am reușit să ne încadrăm în limitele contractuale, spre satisfacția beneficiarilor noștri și bineînțeles a noastră.
În cursul anului 2020 am achiziționat pachetul majoritar de acțiuni al firmei ICPE SAERP, firmă specializată în echipament de electronică industrială.
CAPITAL: Care au fost cele mai mari realizări și care au fost cele mai mari eșecuri din ultimii ani? Care au fost greșelile din care ați învățat lecții importante în derularea afacerilor?
VALER BLIDAR: Cea mai importantă realizare o consider a fi faptul că în mai puțin de un an, am reușit să producem prototipul și apoi să fabricăm în serie sistemul de tracțiune pentru tramvaie, sistem pe care îl importam la prețuri fabuloase.
Pe lângă avantajul financiar creat, această realizare ne asigură și independența în producția de tramvaie.
CAPITAL: În ce domenii ați investit în acest an și în ce domenii intenționați să investiți în viitor?
VALER BLIDAR: Intenționez să fac investiții în achiziția unor roboți industriali, în vederea creșterii productivității muncii. Din nefericire, nimeni nu ne sprijină. Firmele românești în general au nevoie de investiții pentru dezvoltare, dar nu există niciun program de susținere promovat de stat.
Anumite programe finanțate din fonduri UE, ori de stat nerambursabile fie nu pot fi accesate, fie sunt canalizate în domenii colaterale, fără nicio relevanță economică reală. Nu acesta este modul în care firmele ar trebui sprijinite.
Noi avem nevoie de credite pentru dezvoltare pe termen mediu și lung. Aici ar trebui să intervină statul și să ne susțină cu garanții de stat pentru dezvoltare. Altfel nu avem nicio șansă în a ne concura cu firmele din țările dezvoltate.
Anul acesta cifra de afaceri va crește cu circa 200% față de anul trecut.
CAPITAL: Ce hobby-uri aveți și care sunt destinațiile dvs. preferate pentru vacanta?
VALER BLIDAR: Despre hobby-uri, atâta timp cât se poartă masca nu prea am ce să vă spun.