Valeria Herdea, CNAS: În urma controalelor, au fost recuperați 65,6 milioane de lei
Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea, a declarat că în primele luni ale anului 2024 au fost efectuate peste 2700 de acțiuni de control și s-au recuperat 65,6 milioane de lei. Ea a subliniat că personalul CNAS este extrem de redus, ceea ce face ca angajații să se ocupe de foarte multe sarcini și să fie expuși riscului de burnout.
”În primele luni ale anului structurile de control ale Casei de Asigurări au efectuat 2.787 de acţiuni de control la furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale din care 752 tematice, 1.900 operative, 135 inopinante. S-a recuperat o sumă de 65,6 milioane lei. În perioada martie-aprilie au fost verificaţi 485 de medici prescriptori de concedii medicale selectaţi pe criteriul numărului de certificate medicale emise.
Pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la concediile medicale s-au emis 82 de amenzi contravenţionale în valoare de 571.500 lei, 117 avertismente scrise. Nu în ultimul rând există şi sancţiuni contractuale şi recuperarea contravalorii de 34.419,27 lei. De asemenea, s-au efectuat verificări la nivel de farmacii, s-au aplicat avertismente scrise, sancţiuni contractuale – 132.413 lei. Direcţia de Control şi Antifraudă a efectuat control la nivelul caselor de asigurări de sănătate a furnizorilor de servicii medicale, sancţiunile înregistrate – 177.880 de lei”, a afirmat Valeria Herdea.
Valeria Herdea a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că CNAS nu prezintă niciun rezultat al unei acţiuni de control până când aceasta nu este finalizată, în contextul numeroaselor discuții publice privind desfășurarea acestor acțiuni.
Ea a explicat că este simplu să se facă afirmații despre existența suspiciunilor și să se vorbească despre personalul medical într-o manieră defavorabilă, dar că aducerea dovezilor este mult mai dificilă.
Se reorganizează casele de sănătate
Herdea a adăugat că metodologia de control trebuie să fie respectată cu strictețe și că dreptul fiecărei persoane de a beneficia de circumstanțe atenuante până la proba contrarie este respectat poate mai mult ca niciodată în sistemul medical. Totodată, ea a subliniat că transparența este menținută și că problemele sunt prezentate acolo unde acestea există.
Valeria Herdea a explicat că în perioada recentă au fost demarate activități de reorganizare a caselor de asigurări de sănătate, atât la nivel județean, cât și național. Ea a subliniat că personalul este, din păcate, foarte redus și extrem de solicitat.
Șefa CNAS a menționat că mulți angajați nu aduc în atenție faptul că lucrează peste program, ci mai degrabă faptul că sunt responsabili de multiple sarcini. Această sarcină multiplă și modalitatea de lucru contribuie la apariția sindromului de burnout. Ea a subliniat că acești angajați nu sunt doar funcționari publici, ci oameni care fac o muncă esențială și sunt necesari în societate.