Compania Naţională Poşta Română va fi restructurată şi modernizată, astfel încât şapte sucursale şi 146 de posturi de conducere vor fi desfiinţate într-o primă fază.

“Poşta Română are o structură de conducere prea stufoasă. Pentru semnarea unui contract în prezent este nevoie de 27 de semnături. Desfiinţarea acestor sucursale va genera economii de 110.000 lei lei pe lună. Eliminăm verigile slabe”, a declarat Valerian Vreme, ministrul Comunicaţiei şi Societăţii Informaţionale.

În a doua fază vor fi restructurate 402 subunităţi poştale, 47 de OPRM-uri (Oficiu Poştal Rural Mecanizat). Economiile realizate în această etapă vor fi de 50 de milioane de lei pe an.

“Toate aceste desfiinţări nu vor afecta veniturile. Structura de bază a Poştei nu va fi afectată. Sunt sate care şi-au redus numărul de locuitori, iar aceste OPRM-uri nu îşi mai justifică existenţa. Hotărârea de restructurare şi modernizare a Poştei Române este una dintre cele mai mari restructurări din ţară şi sper că va fi adoptată în şedinţa de Guvern de miercuri. Trebuie să avem în vedere ca la 1 ianuarie 2013 se vor liberaliza serviciile poştale”, a adăugat Vreme.

Conform proiectului hotărârii de restructurare, vor fi concediaţi 2.000 de salariaţi ai Companiei Nationale Poşta Română.

Se  înfiinţează SC Asigurări Poşta Română SA şi SC Banca Poşta Română SA

“ Printr-o Hotărâre de Guvern am vizat şi dezvoltarea a două noi entităţi alăturate poştei, o companie de brokeraj – SC Asigurări Poşta Română SA şi una de servicii bancare – SC Banca Poşta Română SA” a mai spus Vreme.

În ceea ce priveşte SC Asigurări Poşta Română SA, Poşta va fi acţionar 100%. Poşta derulează în prezent acţiuni de brokeraj, însă prin intermediari. “Vom renunţa la aceşti intermediari, iar societatea de asigurări  va fi funcţională în următoarele 2-3 luni”,  a spus Vreme.
 
Legat de Banca Poşta Română, “nişa principală pe care se poate duce Poşta este de operaţiuni. În cadrul neformal am discutat cu reprezentanţii BNR care s-au arătat pozitivi ideii înfiinţării unei bănci ataşate Poştei Române”, a precizat Valerian Vreme.

De asemenea, acesta a mai spus ca oficialii BNR s-au arătat indignaţi că Bancpost nu a rămas ataşată Poştei Române. Vreme a dat exemplul Italiei unde Poşta derulează şi operatiuni bancare şi de brokeraj.

Banca va fi operaţională peste 12 luni, consideră Vreme, care afirmă că cetăţenii vor câştiga un nou agent economic care va intra în competiţie cu ceilalţi agenţi economici.  Întrebat cine va lucra în cele două noi entităţi, Vreme a spus că “Poşta are resurse umane care pot fi folosite în acest scop. Vom apela şi la consultanţi şi specialişti în domeniu”, a afirmat acesta.

“Poştaşul va merge la cetăţean acasă cu pensia şi va face şi îi va face şi asigurare pentru locuinţă şi pentru maşină”, potrivit lui Vreme.

“În prezent, Poşta Română operează în cash 1,5 milioane euro lunar pentru pensii cu un comision de doar 1% de la Casa de Pensii. După reorganizare am putea avea comisioane pentru serviciile prestate de până la 30%”, a declarat Marius Constantin Fecioru, secretar de stat în MCSI.

Banca Poşta Română va acorda şi microcredite populaţiei.
Poşta Română are circa 34.200 de salariaţi, din care peste 11.000 sunt factori postali. Acţionarii companiei sunt Ministerul Comunicaţiilor, cu o participaţie de 75%, şi Fondul Proprietatea, care deţine 25% din capital. Poşta Română dispune de o reţea de peste 7.100 de oficii, din care 1.200 sunt informatizate.  În 2010, operatorul poştal a avut pierderi de 29 milioane de euro, la o cifra de afaceri de 327 milioane de euro.