Valeriu Gheorghiță a anunțat prăpădul: A explodat numărul de cazuri cu varianta Delta! Ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni

Valeriu Gheorghiță

Varianta Delta a virusului SARS-CoV-2 începe să-și facă simțită prezența tot mai mult în România. Atât Valeriu Gheorrghiță cât și INSP au venit astăzi cu cifre oficiale care arată o realitate cât se poate de îngrijorătoare.

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că situaţia cazurilor confirmate cu tulpină Delta la nivel naţional arată o creştere de 5 ori în ultimele 8 săptămâni, în săptămâna 29 fiind confirmate 127 de noi infectări cu această variantă virală, cu 26 mai multe faţă de săptămâna precedentă.

„Până pe data de 25 iulie 2021, practic săptămâna 29, au fost confirmate 127 de cazuri de infecţie cu variantă virală Delta, practic cu 26 de cazuri mai mult decât în săptămâna precedentă. Evoluţia săptămânală a proporţiei cazurilor confirmate cu variantă Delta din numărul total al cazurilor identificate cu variante virale de îngrijorare are un trend crescător, de la o valoare de 1,5% în săptămâna 21 la peste 6,8% în săptămâna 29. Deci, ceea ce am observat este o creştere de circa cinci ori a numărului de cazuri confirmate cu variantă virală Delta în ultimele opt săptămâni. Mai mult decât atât, din procentul secvenţierilor efectuate în ultima săptămână, 56%, deci mai mult de jumătate dintre ele, au avut ca rezultat variantă virală Delta, comparativ cu săptămâna precedentă, săptămâna 28, în care, din totalul secvenţierilor efectuate, doar 33% au avut ca rezultat varianta Delta”, a declarat şeful CNCAV într-o conferinţă de presă la Guvern.

Valeriu Gheorghiţă a adăugat că 50% din aceste cazuri confirmate cu variantă Delta se află în „28 de focare, din care sunt 22 de focare familiale şi şase focare de colectivitate din Argeş, Bacău, Braşov, Dolj, Ilfov, Iaşi, Teleorman şi municipiul Bucureşti”.

„Însă 42 de cazuri, adică 33%, nu au nicio legătură epidemiologică menţionată, ceea ce ridică o probabilitate foarte mare ca aceste cazuri să fie dobândite prin transmitere comunitară pe teritoriul ţării noastre. Practic, la acest moment avem 15 judeţe în care au fost identificate cazuri de infecţie cu variantă virală Delta, cele mai multe fiind în municipiul Bucureşti – sunt 31 de cazuri, urmat de judeţul Argeş – 23 de cazuri, Ilfov – 19 cazuri şi Bacău – 17 cazuri. S-au înregistrat şi cinci decese cauzate de infecţia cu varianta virală Delta, ultimul la un bărbat de 56 de ani din judeţul Olt, cu condiţii medicale preexistente. Toate cele cinci cazuri de deces, din păcate, erau persoane nevaccinate. Din cele 127 de cazuri confirmate ca fiind infectate cu variantă virală Delta, 15 sunt la persoane vaccinate, un procent de 12% din cazuri, şi doar 13 persoane aveau schema de vaccinare completă, deci în continuare putem spune că procentul celor care dezvoltă infecţie SARS-CoV-2 şi care au fost vaccinate este foarte mic la momentul actual”, a mai declarat Gheorghiţă.

INSP: Până la 25 iulie, cinci decese la persoane confirmate cu varianta Delta

Institutul Naţional de Sănătate Publică informează marţi că, până la data de 25 iulie, au fost confirmate 1.860 de cazuri de infecţii cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, din care 1.699 cu varianta Alpha, 11 cu varianta Beta, 23 cu Gamma şi 127 cu varianta Delta.

Până la data de 25 iulie, rata de confirmare cu variante care determină îngrijorare a fost de 76%, precizează INSP, într-o informare postată pe site-ul propriu.

Potrivit INSP, în acest moment, „nu există evidenţe de transmitere comunitară susţinută, la nivel naţional, a variantei Delta”.

Până la 25 iulie, au fost raportate la INSP – CNSCBT 2.459 de secvenţieri. Cele şapte laboratoare care au raportat aceste rezultate sunt Institutul Cantacuzino, Institutul „Prof. Dr. Matei Balş”, MedLife, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Institutul de Virusologie „Ştefan S. Nicolau”, CRGM al SCJU Craiova şi „Pro Vitam” Sfântu Gheorghe.

Au fost înregistrate şi comunicate la INSP – CNSCBT 35 de decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, dintre care 27 cu varianta Alpha, trei cu varianta Gamma şi cinci cu varianta Delta.

Varianta Delta, confundată cu o simplă răceală

Epidemiologul Octavian Jurma avertizează cu privire la tineri și la varianta Delta a coronavirusului. El este de părere că tinerii pot confunda ușor infecția cu varianta Delta cu o răceală. Potrivit lui, virusul ar putea fi răspândit în societate mult mai ușor în acest fel.

Epidemiologul spune că 35% din cele 42 de cazuri noi, secvențiate în ultima săptămână, prezintă tulpina Delta, cea descoperită inițial în India. Octavian Jurma spune că ”șase secvențieri pe zi la nivel național este o rușine pentru instituțiile statului care pretind că se ocupă de sănătatea publică”.

Acesta explică faptul că tulpina Delta infectează mult mai ușor adulții care au imunitate naturală sau care au imunitate vaccinală superficială. Epidemiologul subliniază că tinerii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, sunt și ei predispuși la această tulpină. Octavian Jurma spune că simptomele diferă puțin la infectarea cu varianta Delta.

«Răcelile» de care se plâng tot mai mulți tineri pot fi, de fapt, infecții cu tulpina Delta, care la tineri evoluează cu dureri de cap, dureri de gât, rinoree și febră. Simptomele clasice persistă, dar pierderea mirosului nu mai este așa comună”, afirmă Octavian Jurma.