Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a început să vaccineze personal turiștii din Vama Veche în cursul serii de vineri. Acesta a lansat un avertisment cu privire la valul patru al pandemiei și la situația vaccinării din țara noastră.
Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), este prezent vineri seară pe litoralul românesc. Acesta dorește să se ocupe personal de promovarea mesajul campaniei de vaccinare, mai ales că valul 4 este aproape și noi stăm foarte prost în statistici. Acesta a început deja să imunizeze turiștii aflați în stațiunea Vama Veche.
„Astăzi, 6 august, Președintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiţă, va merge în județul Constanța, pentru promovarea mesajului campaniei de vaccinare, pe litoral”, arată o informare oficială de vineri.
Alături de echipa mobilă, dr. Gheorghiță a vaccinat turiștii aflați în stațiunea Vama Veche (Zona Hotel Victory / Punctul SMURD Vama Veche), cel puțin pe cei care doresc să se imunizeze. Colonelul Valeriu Gheorghiță a mai mers la diverse acțiuni prin țară, unde a vaccinat populația, inclusiv în satul său natal din județul Argeș.
Anunțul lui Valeriu Gheorghiţă din Vama Veche
Creștere constantă a numărului de cazuri de COVID-19, transmite Gheorghiță de la Vama Veche și atrage atenția asupra campaniei de vaccinare.
„România înregistrează o creștere a numărului de cazuri. Este o creștere lentă, dar progresivă aș putea spune. Ne uităm la ce se întâmplă în restul țărilor europene, unde creșterea este exponențială. Nu avem motive să credem că în perioada următoare situația se va îmbunătăți, în condițiile în care varianta Delta vedem a devenit dominantă la nivel european, are tendința de a deveni dominantă și în România și alternativa de testare periodică, să fim foarte serioși, nu este una care să ne ferească față de posibilitatea de a ne îmbolnăvi. Vaccinurile actuale, cu schema completă aduc beneficii importante, beneficii de peste 90% în ceea ce privește riscul de spitalizare, riscul de evoluție către o formă gravă de boală și riscul de evoluție către către deces, tocmai de aceea este foarte important să înțelegem beneficiile vaccinării și să alegem să ne vaccinăm acum”, spune Valeriu Gheorghiță.
Cei care nu s-au îmbolnăvit până acum, vizați de noua variantă
Se pare că cei mai vulnerabili în fața variantei Delta sunt românii care nu au fost vaccinați și nici nu au trecut prin boală.
„Altfel, persoanele care sunt neimunizate, care nu au istoric de trecere prin boală, care nu s-au vaccinat au cel mai mare risc de a se îmbolnăvi în perioada următoare, când estimăm că vom avea o transmitere comunitară crescută și în mod deosebit aceasta fiind legată de varianta Delta. Ne aflăm astăzi aici tocmai pentru a fi alături de oameni, pentru a înțelege că ori de câte ori suntem în concedii, în vacanță este bine să respectăm măsurile de prevenție. Ne uităm la ce se întâmplă în Grecia, stațiuni turistice care în momentul de față sunt pe o creștere importantă a numărului de cazuri. Grecia este într-o zonă roșie, avem această responsabilitate de a menține activitățile deschise pentru toată lumea. Trebuie să înțelegem că sănătatea este cel mai de preț lucru pe care îl avem și nu este bine să îl pierdem și să ignorăm acest lucru important pentru noi toți”, mai explică Valeriu Gheorghiță.
Acesta mai avertizează că din datele strânse până acum, în ultimele nouă săptămâni procentul cazurilor generate de varianta Delta din totalul celor care au fost cauzate de variante virale de îngrijorare a crescut de aproape nouă ori. Din acest motiv, în România avem nevoie de această supraveghere epidemiologică prin secvențiere.
Mai mult, doar în săptămâna 30 procentul testelor de secvențiere pozitive pentru varianta Delta a fost de 89% din totalul secvențierilor efectuate în săptămâna respectivă, ceea ce ne arată că avem în continuare aproximativ 35% din cazurile confirmate cu variantă Delta care nu au legătură epidemiologică, mai spune coordonatorul campaniei de vaccinare.
sursa foto: captura video