Valeriu Gheorghiță, a explicat, joi seară, la TVR, motivele din spatele deciziei autorităților din România de a continua imunizarea cu serul de la AstraZeneca. Asta în condițiile în care alte țări europene l-au scos din schemă de teama reacțiilor adverse apărute, mai ales a trombozelor.
Adevăratul motiv pentru care trebuie continuată imunizarea cu Astrazeneca
Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat, joi, că este necesară folosirea acestuia în continuare, în condițiile în care nu sunt stocuri de la alte companii farmaceutice care să acopere necesitățile de vaccinare. Medicul a mai spus că dacă nu se va atinge în timp util ținta de vaccinare de peste 60-70% din populație, noul coronavirus ar putea suferi noi mutații periculoase.
„Datoria noastră este să creștem ritmul de vaccinare încât timpul de așteptare să fie cât mai scurt. România nu își permite în acest moment să renunțe la vaccinarea cu AstraZeneca. Pfizer are o stabilitate redusă, care necesită condiții speciale de stocare. Este foarte greu din punct de vedere logistic să asiguri menținerea calității prin menținerea lanțului de frig și tocmai de aceea siguranța și mediul favorabil pentru vaccinare rămân cele mai importante priorități.
În perspectiva în care se va reuși asigurarea unei rate vaccinale de peste 60-70%, virusul nu va mai avea posibilitatea să selecteze noi variante, mutații care să nu poată fi combătute prin vaccinare.
Există o altă vulnerabilitate – de extindere a variantelor virale care nu sunt suficient acoperite de vaccinurile actuale. De aceea se evaluează eficacitatea unei a treia doze de vaccin, care să fie administrată la 6 luni, doar dacă se constată o creștere a prevalenței cazurilor cu tulpini neacoperite de vaccin” a transmis Valeriu Gheorghiță.
Totuși, România a decis astăzi ca o parte din vaccinurile Astrazeneca pe care le are România să ajungă la Chișinău, după ce Republica Moldova suferă la capitolul vaccinare.
Sursa foto: Capital