“În privinţa pregătirii etapei de vaccinare adresată copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani, pot să vă spun că platformă de programare a fost deja optimizată, registrul electronic Naţional de vaccinare de asemenea este optimizat, noi am elaborat procedurile de lucru şi instrucţiunile pentru că avem deja prospectul în limba română tradus şi disponibil pe site-ul Agenţiei Europene a Medicamentului.
Am făcut şi o centralizare a cabinetelor de vaccinare unde vor putea să se vaccineze copiii cu vârsta cuprinsă între 5 – 11 ani şi anume, vorbim de 214 cabinete de vaccinare în centre organizate în unităţi sanitare sau în afara unităţilor sanitare, la care se adaugă posibilitatea de vaccinare în cabinetele de medicină de familie”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.
Valeriu Gheorghiță a reamintit că este nevoie de acordul părinţilor pentru vaccinarea copiilor.
“Readuc aminte că este obligatoriu acordarea consimţământului informat de părinţi, respectiv de tutore legal, iar modalitatea de prezentare se va face fie cu programare în platformă, fie direct la centrul de vaccinare. Demararea procesului va începe atunci când vom avea doze disponibile”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare.
Încă nu este cunoscută data la care vor sosi vaccinurile pentru imunizarea copiilor între 5 şi 11 ani.
Ce efecte are vaccinul asupra copiilor
În timpul testelor clinice, răspunsul imunitar al copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani a fost comparabil cu cel al persoanelor între 16 şi 25 de ani. Vaccinul a fost eficient în proporţie de 90,7% pentru a preveni COVID-19 la copiii între 5 şi 11 ani şi nu a fost înregistrată nicio reacţie adversă gravă.
Copiii din această grupă de vârstă primesc o treime din doza standard de vaccin pe bază de ARNm administrată adulților: 10 micrograme, față de 30 micrograme. Din acest motiv, copiii se pot aștepta, în general, la mai puține efecte secundare.
Datele publicate de Business Insider arată care sunt cele mai frecvente efecte secundare în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, potrivit studiului clinic prezentat de Pfizer.
Oboseala a fost de departe cel mai răspândit efect secundar: mai mult de o treime dintre copii s-au plâns de oboseală după prima sau a doua doză (39%). Aproximativ un sfert dintre copii au raportat și dureri de cap după prima sau a doua doză (28%).