Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat despre acei români care sunt sceptici în ce privește administrarea vaccinului și ce mesaj le transmite acestora.
„Cred că la această întrebare pot să vă spun că doar o campanie de comunicare şi de informare corectă poate să livreze până la urmă o informaţie ştiinţifică, o informaţie validată, o informaţie din surse sigure şi doar printr-o bună informare fiecare persoană poate să decidă în final dacă doreşte să se vaccineze sau nu. Aş sublinia încă o dată aspectul legat de faptul că vaccinarea este gratuita, vaccinarea este voluntară, nu este obligatorie, nu este condiţionată. Se vor folosi doar vacciuri care vor primi autorizare de la Agenţia Europeană a Medicamentrului şi încă un deziderat important: siguranţa activităţilor de vaccinare reprezintă pentru noi prioritatea zero.
Din acest punct de vedere, pregătim cu temeinicie şi cu maximă rigurozitate toată activitatea din cadrul campaniei de vaccinare. Înţelegem cât se poate de bine nevoia timpului scurt în care se desfăşoară evenimentele, dar, înainte de toate, este important să fim pregătiţi, aşa încât să putem face faţă acestei provocări fără precedent”, a spus Valeriu Gheorghiţă.
În privința problemelor care au fost deja semnalate în SUA în privința transportului vaccinurilor, medicul a precizat că România va urma același model, punctând că în cazul în care condițiile de transport nu sunt îndeplinite se va refuza acel transport.
„După acelaşi model, ca orice ţară care respectă procedurile şi normele în vigoare, în sensul în care fiecare transport de vaccinuri, atunci când va ajunge la Centrul de Stocare Naţional sau regional, există o comise de recepţie, reprezentată de distribuitorul acelui vaccin, de un responsabil din Ministerul Sănătătii şi, respectiv, un responsabil de la nivelul Centrului de Stocare, care vor verifica condiţiile de transport, toată temperatura pe parcursul distribuţiei, este întregistrată şi va fi practic transmisă imediat ce se face preluare coletului, se vor verifica condiţiile de transport şi dacă acestea sunt îndeplinite bineînţeles, va fi preluat vaccinul şi depozitat. Dacă condiţiile nu sunt îndeplinite, evident că se va refuza acel transport”, a mai spus medicul.
Autoritățile încearcă să reducă la minim riscurile unor disfuncționalități
De asemenea, acesta a răspuns și întrebării legate de stadiul de pregătire a campaniei de vaccinare. Valeriu Gheorghiţă a precizat că toate procedurile sunt în stadiul de finalizare, atât cele logistice, cât și cele strict medicale. Cu toate acestea, medicul a spus că autoritățile sunt în grafic în ceea ce privește calendarul de activități, dar nu poate garanta că nu vor exista disfuncționalități.
„Din punct de vedere al calendarului de activități, ne aflăm în grafic, însă după cum știm toată activitatea nu se va desfășura la centru, în București, activitatea se diseminează și are acoperire națională. Bineînțeles că, așa cum am mai spus și cu alte ocazii, avem toate procedurile, în momentul de față, în stadiul de finalizare pentru toate tipurile de activități, atât logistice, cât și cele strict medicale. Bineînțeles că urmează etapa de training al personalului care va efectua activități în aceste centre de vaccinare. Pentru noi este un lucru cât se poate de bun faptul că începem vaccinarea în centre de vaccinare din unitățile sanitare, pentru că progresiv vom avea timp să facem traininguri celorlalte categorii de personal care vor efectua activități în centrele de vaccinare din afara unităților medicale. Nu putem garanta că nu vor exista disfuncționalități, noi încercăm să reducem la minimul posibil acest risc, dar cu siguranță, atâta timp cât vom lucra cu oameni, există acest risc de a apărea erori, deci principala problemă cred că va fi legată de activitatea umană. Aici văd o vulnerabilitate pe care, sigur, dacă procedurăm în foarte bine fiecare activitate, riscul se reduce considerabil”, a punctat preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
Medicul Valeriu Gheorghiţă a anunţat că pe 26 decembrie, va fi livrată prima tranşă simbolică de circa 10.000 de doze de vaccin anti-COVID, care vor fi distribuite la cele 10 spitale din ţară de linia I destinate îngrijirii pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2.
El a amintit că în prima etapă vor fi imunizaţi lucrătorii din sistemul medical, în a II-a – populaţia la risc, personalul esenţial, iar în ultima – populaţia generală.
„Este o facilitate pregătită să primească vaccinurile, după ce Agenţia Europeană a Medicamentului va elibera autorizarea condiţionată de punere pe piaţă. Din ceea ce noi ştim la momentul actual, pe 26 decembrie va fi livrată prima tranşă simbolică de circa 10.000 de doze”, a declarat Gheorghiţă.
Rata de acceptare a imunizării este foarte mare la personalul medical
Potrivit acestuia, a doua zi după primirea vaccinurilor, ele vor fi distribuite către cele 10 unităţi sanitare de linia I, iar pe măsură ce calendarul de livrare va intra în funcţiune vor ajunge şi la celelalte centre de imunizare.
Vaccinarea se va desfăşura în baza unui sistem de programare. „Lucrătorii din sistemul medical vor fi programaţi de către unităţile angajatoare, cei cu boli cronice şi persoanele peste 65 de ani vor fi programaţi prin medicul de familie şi prin intermediul direcţiilor de asistenţă socială din cadrul Consiliilor locale. Personalul esenţial va fi programat prin instituţiile angajatoare, iar populaţia generală va avea trei modalităţi diferite de programare – prin platforma unică, telefonic, individual prin sistemul online sau prin intermediul medicului de familie”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID a afirmat că rata de acceptare a imunizării este una „foarte mare” la personalul din cele zece spitale.
„Nimic nu este sută la sută, vorbim de toată suflarea din acea unitate medicală, atât personal medical, cât şi personal nemedical. Bineînţeles că există procente, pe care le-am mai spus şi cu altă ocazie, rata de acceptare este de peste 80%. Trebuie să mai luăm în calcul că o parte din personalul medical a trecut recent printr-o infecţie cu SARS-CoV-2 şi, chiar dacă nu se vor vaccina imediat, pentru că sunt în prima lună de la această infecţie, vor fi vaccinaţi în perioada imediat următoare. Deci, pentru anumite categorii, din motive pur medicale, nu se vor vaccina pentru că recent au trecut prin această infecţie. Dar rata de acceptare este una foarte mare în aceste unităţi medicale care sunt destinate îngrijirii pacienţilor cu COVID”, a indicat Valeriu Gheorghiţă.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea