Preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a prezentat statisticile oficiale privind mersul campaniei de vaccinare în România. Aproape 4 milioane de români au beneficiat deja de schema completă de vaccinare.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a susţinut, marţi, o conferinţă de presă, în care a atins mai multe subiecte legate de mersul actual al campaniei de vaccinare.
Doar 4.718 români s-au mai infectat cu coronavirus după primirea a două doze de vaccin
Potrivit acestuia, numai 4.718 persoane s-au infectat cu COVID-19 după ce au primit două doze de vaccin, asta reprezentând 0,1% din total.
Este o scădere importantă faţă de numărul persoanelor vaccinate cu o singură doză care au fost depistate ulterior cu COVID-19, respectiv 23.689 de persoane, adică 0,5% din total.
Aceste date privesc intervalul 27 decembrie 2020, atunci când a debutat campania de vaccinare în ţara noastră, până la 6 iunie anul curent.
Aproape 4 milioane de români sunt imunizaţi complet împotriva COVID-19
În prezent, România are aproape 4 milioane de persoane care sunt vaccinate cu schema completă, a mai indicat preşedintele CNCAV.
“În ceea ce priveşte bilanţul total al persoanelor vaccinate, de la debutul campaniei de vaccinare, din 27 decembrie, până pe data de 7 iunie, au fost în total vaccinate cu cel puţin o doză 4.457.688 de persoane, din care, cu schemă completă de vaccinare, adică fie cu două doze, fie o singură doză, sunt aproape 4.000.000 de persoane, mai exact 3.997.752 de persoane”, a indicat Valeriu Gheorghiţă, potrivit Agerpres.
“Peste 87% dintre persoane se prezintă direct la centrele de vaccinare şi nu prin programare”
Valeriu Gheorghiţă a mai fost întrebat când când va fi atins pragul de cinci milioane de persoane imunizate. Medicul a apreciat că acest lucru s-ar putea petrece în două-trei săptămâni, dar că depinde de ritmul de administrare a vaccinurilor.
“Este greu de anticipat care va fi ritmul de vaccinare în perioada următoare, tocmai ţinând cont de faptul că peste 87% dintre persoane se prezintă direct la centrele de vaccinare şi nu prin programare, lucru pe care l-am încurajat, pentru că ne dorim un acces cât mai simplu la un centru de vaccinare.
Tocmai de aceea, bazându-ne pe aceste date, probabil că în următoarele două-trei săptămâni, în funcţie de ritmul de vaccinare, dacă el va creşte – şi observăm o creştere, cel puţin pentru vaccinul de la compania Johnson & Johnson există o tendinţă de creştere; de asemenea se reorganizează multe activităţi de vaccinare, în sensul în care sunt mult mai multe echipe de vaccinare care vor merge în teren”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.
Recompense pentru vaccinare?
În privinţa recompenselor sau stimulentelor pentru vaccinare, el a arătat că nu s-a luat în discuţie un astfel de demers, dar a opinat că acestea nu sunt „suficient de determinante pentru a creşte ritmul” campaniei de vaccinare.
“Există mai multe iniţiative la nivel local, prin implicarea unor companii private, care susţin acest demers, însă cred – şi ca medic – cred că oamenii trebuie să înţeleagă importanţa vaccinării din perspectiva raţionamentului medical şi a protejării sănătăţii proprii şi a celor din jur.
Restul argumentelor, însemnând recompense de orice natură, din punctul meu de vedere, astăzi, când vorbim, nu consider că sunt suficient de determinante pentru a creşte ritmul campaniei de vaccinare”, a spus el.
Sursa foto: Capital