Valeriu Gheorghiță, cel mai înfricoșător anunț al momentului. Ce se va întâmpla în luna septembrie: Riscul este foarte mare

Valeriu Gheorghiță

Sursă: Facebook, Guvernul României

Valeriu Gheorghiță vine cu cel mai sumbru scenariu legat de pandemia de coronavirus. Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid anunță peste 1.000 de infectări în luna septembrie, subliind faptul că varianta Delta a virusului va face ravagii în țară.

Valeriu Gheorghiță a prezentat cel mai pesimist scenariu al pandemiei de coronavirus, având în vedere datele experților din sănătate publică. Potrivit acestuia, în a doua parte a lunii seătembrie România va depăși 1.500 de infectări în fiecare zi, varianta Delta urmând să fie cea mai dominantă în următoarea perioadă.

Totodată, el a mai subliniat faptul că, o singură persoană infectată poate infecta alte opt persoane, numărul acestora putând fi chiar și mai mare de atât.

„Este un scenariu, este cel mai pesimist scenariu de lucru, efectuat de experții în sănătate publică, și care ne arată că, într-adevăr, în a doua parte a lunii septembrie, am putea depăși 1500 de cazuri pe zi.

Însă, dacă luăm în calcul faptul că varianta Delta ar putea să devină în perioada următoare dominantă și un caz pozitiv al unei persoane infectate cu variantă Delta poate să genereze șapte, opt, – chiar vedem acum rapoartele CDC -, chiar nouă cazuri secundare, este evident ca acest număr să fie mult mai mare.

Însă, dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă la nivel național, unde avem, estimativ, circa 45% imunitate colectivă, prin boală și prin vaccinare, chiar dacă trecerea prin boală nu oferă o protecție suficient de crescută precum oferă vaccinurile, totuși este un grad de imunitate care poate să protejeze cel puțin față de forme severe”, a spus Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

60% din populație este încă vulnerabilă

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid susține că 60% din populație este încă vulnerabilă în fața virusului nefiind vaccinată. El a adăugat că acesta este și motivul pentru care virusul se va putea răspândi atât în căminele de bătrâni cât și în centrele sociale și nu numai.

„Avem prevalențe și rate diferite de la un județ la altul al imunității colective. Avem încă 60 la sută din populație vulnerabilă, care nu este suficient de bine protejată, care nu este vaccinată. Tocmai de aceea, riscul de propagare a acestei infecții la nivel populațional, în mod deosebit în populația nevaccinată, este foarte mare.

Partea bună este în felul următor: avem anumite segmente foarte bine acoperite, și anume: în căminele de bătrâni, în centrele sociale avem peste 70% rată de acoperire vaccinală; avem persoanele care efectuează dializă, care se strâng în centrele de dializă, unde riscul de diseminare a infecției este mare, iarăși, avem o rată de peste 70% a acoperirii vaccinale. Chiar dacă în mediul rural acoperirea vaccinală este semnificativ mai redusă decât ce se întâmplă în urban în momentul acesta, riscul de diseminare a virusului este mai redus în mediul rural ca urmare a faptului că interacțiunea între persoane este mai redusă”, a adăugat acesta.

În final, Vlaeriu Gheorghiță a făcut un apel la populație să fie vigilentă și să încerce să țină sub control creșterea numărului de infectări din perioada următoare. El a adăugat că există posiblitatea și ca sistemul medical să fie din nou pus sub presiune din pricina unui nou val de infectări.

„Deci, ca atare, cred că ține foarte mult de noi și încă avem timp să ținem sub control creșterea numărului de cazuri din perioada următoare și sperăm ca în septembrie să nu avem o creștere exponențială, adică o infectare a unui număr mare de persoane într-un timp scurt, pentru că asta, într-adevăr, ar putea să creeze probleme și presiune foarte mare asupra sistemului medical”, a mai spus el.