Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid din România a vorbit la un post de televiziune despre persoanele nedeplasabile și aparținătorii acesteia, dând asigurări că vor fi vaccinate la domiciliu. Valeriu Gheorghiță a punctat însă că timpul de vaccinare s-ar putea să fie mai mare pentru că nu sunt disponibile echipe mobile în fiecare zi.
Valeriu Gheorghiță a venit duminică seară cu precizări în ceea ce privește persoanele nedeplasabile care vor să se vaccineze. Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România a spus că toate persoanele nedeplasabile care vor să se vaccineze vor fi vaccinate. Acest lucru se va întâmpla chiar dacă timpul de așteptare este posibil să fie ceva mai mare, a mai precizat acesta, adăugând că pe lângă persoana în cauza vor fi vaccinați aparținătorii acesteia de la domiciliu.
„Vreau să vă spun că instrucțiunile sunt cât se poate de clare și procedurile au fost distribuite de mult în teritoriu și la fiecare ședință pe care o am cu direcțiile de sănătate publică reamintesc această problemă a persoanelor nedeplasabile.
Pot să vă spun, ca estimare, vorbim de circa 500 de persoane, la nivelul fiecărui județ, care se află în această situație. Deja a început vaccinarea în multe județe cu aceste echipe mobile, la domiciliu, erau vaccinate săptămâna trecută aproape de 1000 de persoane. Este extrem de dificil din punct de vedere al logisticii și al capabilităților resursei umane, și vă dau exemplul comparativ cu căminele de bătrâni și cu centrele medico-sociale și rezidențiale.
La nivelul întregii țări vorbim de circa 1883 de locații. Numai într-un județ vorbim de 500 de adrese diferite, deci este foarte greu”, a declarat medicul la Digi24.
Valeriu Gheorghiță: Vor fi vaccinare la domiciliu
Medicul a precizat că aceste persoane sunt o prioritate, fiind vulnerabile și chiar dacă timpul de vaccinare va fi mai mare vor fi vaccinate.
„Vreau să asigur – oricine este în această situație dificilă de a nu se putea deplasa la un centru de vaccinare, cu siguranță va fi vaccinată, însă, într-adevăr timpul de vaccinare poate să fie mai mare, având în vedere că nu avem la îndemână, în fiecare zi, echipe mobile care să asigure vaccinarea la domiciliu.
Cu siguranță ele reprezintă o prioritate, aceste persoane, sunt persoane vulnerabile, sunt în atenția noastră. Fiecare direcție de sănătate publică centralizează lista acestor persoane și adresele lor cu sprijinul medicilor de familie și cu sprijinul personalului din direcțiile de asistență socială din cadrul consiliilor locale.
S-au constituit în marea lor parte aceste liste și încet-încet urmează să fie trimise echipele mobile pentru a vaccina la domiciliu atât persoana în cauză, cât și aparținătorii, tocmai pentru că vorbim de flacoane de vaccinuri multidoză și nu trebuie să irosim nicio doză de vaccin”, a spus Valeriu Gheorghiță.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea