Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a fost invitatul lui Claudiu Pândaru, vineri seara, pe Digi24.
Cum merge vaccinarea la copii în România?
Printre subiectele discutate de cei doi a fost şi cel al vaccinării copiilor. Imunizarea în grupa de vârstă 12-15 ani a început în România pe 2 iunie, iar, în prezent, procentul de vaccinare cu o doză la această grupă de vârstă este de 1,92%.
“Da, este un procent, sigur, mic; este aproape o lună de când s-a autorizat acest tip de vaccin în în Europa. Pe 29 mai s-a acordat autorizarea, în România s-a început vaccinarea pe 2 iunie. Din acest punct de vedere, iarăși, copiii, sigur, iau vacanță, însă important să înțelegem două aspecte în ceea ce privește vaccinarea COVID-19.
Avem date cât se poate de clare, care ne arată că vaccinarea reduce transmiterea, vaccinarea scade riscul de infecție chiar și infecția asimptomatică, și, în felul acesta, chiar și persoanele vaccinate care fac infecție cu SARS-CoV-2 au un risc cu cel puțin 50% mai mic de a transmite infecția la contact”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.
Ce concluzii putem trage în urma vaccinărilor efectuate în SUA, unde imunizarea copiilor e mult mai avansată?
Medicul militar a vorbit şi despre o analiză efectuată recent în Statele Unite, unde sunt deja peste 7 milioane de doze de vaccin administrate copiilor cu vârste între 12 şi 15 ani, relatează agenţia Rador.
“O să vă spun o analiză efectuată recent în Statele Unite, unde sunt peste 7 milioane deja de doze administrate la grupa de vârstă 12-15 ani și dacă ne uităm la riscuri, pentru că în momentul de față există acest semnal al miocarditei, al inflamației mușchiului cardiac.
Practic, ceea ce s-a observat uitându-ne la vaccinarea unui milion de persoane cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani, putem evita 5.700 de cazuri noi de îmbolnăviri și trebuie să ne gândim la faptul că aceste 5.700 de cazuri în perioada următoare s-ar putea să fie, mare parte dintre ele, generate de tulpina Delta, deci ele vor genera cazuri secundare foarte multe, mai ales în momentul în care copii merg în colectivitate la școală și, în luna septembrie, chiar eu mi-aș dori ca toți copiii să meargă în format fizic la școală. Este suficient cât au stat într-un regim online”, a spus Valeriu Gheorghiţă.
Două cazuri de miocardită în România după vaccinarea tinerilor
Până în prezent, în România au fost vaccinaţi 142.000 de copii şi adolescenţi cu vârste între 12 şi 19 ani. Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat ce efecte adverse au fost observate până acum la copii şi a oferit detalii şi despre cazurile de miocardită raportate.
“Nu au fost multe raportări (de efecte secundare – n.red.). Majoritatea sunt dureri la locul de administrare, dureri musculare, dureri de cap, dureri articulare, febră, frison. Au fost două cazuri de miocardită la tineri, la două persoane de 17 ani, care au avut o evoluție foarte bună.
De altfel, toate cazurile confirmate în Statele Unite și analizate, peste 300 de cazuri, au avut toate evoluție foarte bună. Practic, după trei patru zile de internare evoluția a fost bună, nu s-au înregistrat decese”, a mai declarat, vineri, Valeriu Gheorghiţă.
Cum se manifestă miocardita?
Miocardita este o inflamație a mușchiului cardiac, a explicat medicul. Ea se manifestă prin disconfort la nivelul toracelui anterior, practic, durere în piept și, uneori, poate să fie prezentă starea de oboseală, febră, frisoane, dureri musculare.
“În virozele sezonului rece aveam mai multe cazuri de miocardită sau pericardită la tineri; am îngrijit câteva cazuri de acest gen”. Virozele clasice “provoacă aceste miocardite. Și atenție, infecția cu SARS-CoV-2 poate să determine miocardite la tineri și acel sindrom inflamator multisistemic care asociază, în contextul bolii, în definiția bolii, atingerea cardiacă, practic, afectarea cardiacă. Incidența acestui sindrom inflamator multisistemic la copii este de un caz la 1.000 de cazuri de COVD-19, la copil”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.
Sursă foto: Facebook, Guvernul României