Valeriu Gheorghiță nu are încredere stimulentele luate în calcul de autorități pentru a crește interesul pentru imunizare. Potrivit acestuia, ele nu se vor dovedi eficiente.

Totodată, el a subliniat faptul că, este important ca oamenii să înțeleagă singuri care sunt beneficiile vaccinări și să nu fie nevoie de așa ceva. Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid a adăugat că este sceptic de impactul pe care această măsură l-ar putea avea dacă ar intra în vigoare.

„Personal sunt sceptic că aceste măsuri vor avea un impact semnificativ”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Acesta a mai menționat că își dorește ca oamenii să aibă acces la informații care să îi convingă în privința beneficiilor imunizării anti-COVID-19. În ceea ce privește evoluția campaniei de vaccinare anti-covid, președintele CNCAV a precizat că în ultimele două săptămâni s-a observat o tendință de creștere a numărului cazurilor de infectare cu coronavirus, mai ales în rândul tinerilor.

„Uitându-ne la grupa de vârstă a persoanelor confirmate, observăm un procent important al cazurilor la cei sub 40 de ani, unde și numărul celor vaccinați este mai mic și unde și riscul de expunere la infecție este mai mare ca urmare a participării la evenimente cu un număr mare de persoane și a aderenței mai scăzute la respectarea măsurilor de prevenție”, a spus medicul.

Ce ne așteaptă în toamna acestui an

În același timp, Valeriu Gheorghiță a mai subliniat faptul că, până la finalul lunii august, va contribui la „evoluția numărului de cazuri din perioada septembrie-octombrie, mai ales că atunci interacțiunea dintre persoane va crește semnificativ, vor începe școlile, oamenii se întorc din vacanțe, din ce în ce mai multe persoane vor fi la birouri”.

În ceea ce privește sezonul rece, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid susține că în următoarea perioadă va fi foarte dificil ca autoritățile să organizeze centre mobile de vaccinare în anumite spații.

De menționat este faptul că, precizările lui Valeriu Gheorghiță vin în contextul în care, vicepremierul Dan Barna a anunțat că Guvernul caută mai multe măsuri posibile pentru încurajarea vaccinării, printre care bonuri sau tichete.

„Gândim toate tipurile de măsuri posibile prin care să-i încurajăm pe oameni în mediul rural, mai ales că acolo avem o rată foarte mică, să meargă să se vaccineze. Nu în bani direct, dar se discută diverse variante de vouchere sau genul acesta de stimulente, bonuri, tichete prin care cetăţenii să fie încurajaţi să se vaccineze. S-a discutat subiectul unei posibile loterii, chiar în utilaje agricole, astfel încât să fie şi stimulente la care să rezoneze cei din mediul rural”, spunea atunci Barna.

Amintm faptul că duminică, 25 iulie a fost înregistrat cel mai slab bilanț al vaccinărilor din ianuarie și până acum. Mai exact, potrivit datelor publicate de CNCAV, doar 7.987 de persoane au fost vaccinate în ultimul interval de 24 de ore.