Nouă din zece cazuri de COVID-19 care vor apărea la sfârșitul lunii august vor fi infecții cu tulpină Delta, a spus, miercuri seara, colonelul Valeriu Gheorghiță.
Potrivit acestuia, este posibil să nu mai fie cazul pentru a treia doză de vaccin, dacă imunitatea colectivă va fi de 60 – 70%.
„Este posibil să nu fie nevoie să mai fac a treia doză de vaccin, dacă avem populație vaccinată într-un număr mare cu schemă completă, să avem imunitate colectivă, adică 60 – 70%. Imunitate colectivă avem prin vaccinare și prin trecerea prin boală. Sigur că trecerea prin boală nu oferă o protecție suficientă, ci doar 3 – 6 luni”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță.
Președintele CNCAV a spus că toate datele arată că România va înregistra o creștere a numărului de cazuri în perioada următoare.
„Se estimează chiar de către experții europeni că la nivel european, în țările membre ale UE, tulpina Delta va fi responsabilă, va fi dominantă, în ceea ce privește creșterea de cazuri. Pentru august se estimează circa 70% circulația acestui virus, adică din toate cazurile de COVID-19, 70% vor fi cauzate de tulpina Delta. La sfârșit de august se estimează chiar o creștere la 90%”, a mai spus Gheoghiță, potrivit alephnews.ro
Tulpina Delta este una dintre cele mai bine adaptate și are mutații care îi conferă o putere mai mare de răspândire, a mai subliniat Valeriu Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiță a vorbit despre importanța vaccinării copiilor
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă a vorbit marți despre numărul tinerilor care s-au vaccinat deja anti-COVID. Potrivit acestuia, peste 140.000 de tineri au primit deja prima doză, adică sub 10% din populația țintă.
Totodată, el a mai subliniat faptul că vaccinarea minorilor este discutată nu doar în România, ci și la nivel global în condițiile în care poate salva vieți.
„Sunt peste 140.000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 12 și 19 ani care au fost vaccinați cu cel putin o doză, sub 10% din populatia tinta. Se discuta foarte mult despre oportunitatea vaccinarii minorilor de 12-15 ani, nu doar in Romania, la nivel global. Prima intrebare este daca vaccinarea minorilor salveaza vieti. Raspunsul este cat se poate de clar”, a spus Valeriu Gheorghiță.
Coordonatorul campaniei de vaccinre a mai adăugat că deși minorii nu prezintă un risc mare în a face o formă severă de COVID, ei pot transmite virusul la adulți, iar în anumite cazuri acest lucru poate duce chiar la deces.
Sursă foto: Facebook, Guvernul României